Windows | Avast | Statistika

Avast nám změřil počítače a zjistil, které programy používáme nejčastěji

Zdaleka nejrozšířenějšími programy na počítači jsou vedle operačního systému webové prohlížeče, Flash Player a pak také antivirové programy. Autor jednoho z těch největších, Avast, toho využil a změřil své uživatele.

Výsledkem je infografika Avast PC Trends Report pro první čtvrtletí letošního roku, které se účastnilo 116 milionů uživatelů s Windows, a tak lze snad výstup považovat za dostatečně reprezentativní sondu do nitra surfařovy duše. Co v ní analytici z Avastu nalezli?

Tyto programy máme na počítači nejčastěji

Chrome se již podle většiny statistik stal nejrozšířenějším webovým prohlížečem a čísla Avastu to potvrzují, firma jej totiž zařadila dokonce na první místo mezi nejčastěji instalovanými programy. Na dalších příčkách se pak umístil Adobe Reader, Flash Player (verze ActiveX především pro MSIE) a Firefox.

49967024
Nejčastěji programy na počítačích s Windows podle Avastu

Z komunikátorů prý používáme hlavně Skype, soubory komprimujeme ve WinRAR, filmy si přehráváme ve VLC a desátým nejčastějším programem je kupodivu Adobe Air. Je to s podivem, jedná se totiž už o polozapomenutou technologii pro spouštění flashových a HTML aplikací na desktopu (které pro tuto platformu nicméně už skoro nikdo nepíše), a tak se zdá, že se do desítky dostala spíše jako zástupce bloatwaru – předinstalovaného balastu od výrobce, nebo jako součást instalace dalších produktů od Adobe.

Diskuze (111) Další článek: Umělá inteligence YouTube dokáže nově popisovat zvuky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,