Bezpečnost | Avast | Donald Trump

Avast na sněmu republikánů nainstaloval zákeřné hotspoty a nachytal delegáty

Ostře sledovaný republikánský konvent v Clevelandu, který vybral Donalda Trumpa za svého kandidáta na prezidenta USA, navštívili i specialisté z Avastu.

Na místě však nebyli proto, aby si vyslechli Trumpův projev, ale aby spustili vlastní zákeřné Wi-Fi hotspoty a sledovali, jak se na ně budou příchozí přihlašovat. Učinilo to 1 200 z nich a Avast se na svém americkém blogu pochlubil, co všechno na internetu dělali.

878798118
Zákeřné Wi-Fi od Avastu na konventu republikánů

Zatímco jedni surfovali na sociálních sítích a druzí četli e-maily, mezi delegáty se našli i hráči pokémonů. Avast sledoval aktivitu, žádná citlivá data ale neukládal. Jeho cílem byla demonstrace toho, jak lidé nepřemýšlejí, když se připojují k neznámým bezdrátovým sítím.

Surfaři přenesli 1,6 GB dat, u 68 % z nich došlo sledováním surfování k odhalení jejich identity a několik procent surfařů dokonce nakupovalo na Amazonu a přistupovalo ke svému elektronickému bankovnictví.

Avast přitom své přípojné body pojmenoval docela podezřele: I VOTE TRUMP! FREE INTERNET a I VOTE HILLARY! FREE INTERNET. Přesto lapil více než tisíc obětí. Pokud by se jednalo o skutečného záškodníka, pomocí odposlechů, modifikace HTML a phishingu mohl mnohým z delegátů skutečně ublížit.

Diskuze (20) Další článek: Chcete si zkusit závodit s dronem? Pořiďte si model pro začátečníky za pár tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,