Technologie | Automobily

Autonomní vozidla si nemohou zajet na automatickou myčku. Budou vyžadovat „lidské“ ruční mytí

S příchodem autonomních vozidel, které odstraňují nutnost použití lidského řidiče, přichází poměrně vtipná situace, která souvisí s mytím těchto vozů. Výrobci automobilů se totiž shodují v tom, že není možné tato auta umýt v běžných automatických myčkách, které jsou běžně dostupné u benzínových stanic.

Hlavní důvod je jasný – čistota senzorů a ochrana skel, které by se při klasickém mytí v myčce mohly nestandardně znečistit (například uschlé kapky šamponu, nečekané odlesky mastnoty a podobně) a také se mohou relativně rychle poškrábat. Automatické myčky rovněž mohou způsobit změnu umístění senzoru a i když půjde o milimetry, může to ve výsledku znamenat větší nepřesnosti ve finální autonomním řízení s nutností opětovné kalibrace.

Dle informací CNN se tak výrobci autonomních vozů a systémů (například Toyota, Aptiv, Drive.AI, May Mobility, Waymo, Uber) shodli v tom, že je nutné provádět mytí těchto vozů ručně. Především jednotlivé senzory je nutné omýt pečlivě alkoholem, čistou vodou a jemným hadrem nebo podobnými prostředky, které se používají třeba pro čistění oken. Zástupci Waymo (Google, Alphabet) navíc upozornili, že mytí senzorů je nutné poměrně často.

Mělo by ale jít pouze o chvilkový „problém“, protože například General Motors už s novými vozy počítá, že budou mít integrovaný systém čištění všech těchto senzorů. Takže ani přechod lidských řidičů do oblasti ručního mytí autonomních vozidel není moc perspektivní.

Jak vypadá jízda auta od Wayma v běžném provozu?

Diskuze (7) Další článek: Ideální čas pro studium (nejen) cizích jazyků? Těsně před spaním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,