AT&T a Intel oznámily, že začnou testovat drony, které místo Wi-Fi používají LTE

Současné malé drony zpravidla komunikují skrze Wi-Fi, případně některý jiný protokol, v drtivé většině případů jsou však limitované malým dosahem signálu v řadu desítek až stovek metrů (při přímé viditelnosti).

177781804
Současné malé drony mají zpravidla dosah několika desítek až stovek metrů v přímé viditelnosti. S využitím mobilní sítě se to změní.

Pro běžné využití to samozřejmě stačí a přímou viditelnost zpravidla vyžadují i regulační letecké úřady, nicméně budoucnost patří dálkovým automatickým dronům. No, a jelikož radiové spektrum není nafukovací a už dnes se o volné kmitočty všichni perou, což nutní inženýry experimentovat v pásmu milimetrových vln (desítky GHz), je celkem jisté, že v krátkodobém a střednědobém horizontu budou muset drony využívat stávající bezdrátovou infrastrukturu – mobilní sítě.

S těmi se počítá i pro internet věcí (IoT), nicméně zatímco malá krabička si pro zaslání nějakých těch občasných stavových zpráv vystačí s přenosy v řadu desítek až stovek kb/s, dron v automatizovaném leteckém provozu bude ale nejspíše náročnější.

A jelikož jsou v těchto úvahách nejdále za oceánem, právě tam začnou experimentovat s využitím datové sítě LTE. Na barcelonském MWC to nyní oznámily společnosti AT&T a Intel, které vyvinou a otestují technologii, která umožní dronům využívat pokrytí běžné mobilní sítě. Takový dron by pak nebyl limitovaný dosahem Wi-Fi, ale mohl by zvesela poletovat nad celým velkoměstem.

Diskuze (9) Další článek: Reklamy v Googlu už nebudou stranou, zobrazí se výhradně nad výsledky vyhledávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,