Intel | Procesory | Počítače

Asus Prime J4005I-C: malá a jednoduchá základní deska s integrovaným moderním procesorem

Asus představil novou jednoduchou základní desku, která je kombinována se slabším integrovaným procesorem. Deska není určená pro náročné uživatele, ale spíše pro stavbu levných klientů, na kterých běží základní aplikace a často třeba pracují pouze přes síť.

Asus Prime J4005I-C je deska ve formátu mini-ITX a navíc obsahuje integrovaný moderní dvoujádrový procesor Intel Celeron J4005, který byl představen na konci minulého roku a je vyráběn 14nm technologií. Jedná se o platformu Gemini Lake (architektura Goldmont Plus, nová verze „Atomu“) a frekvence se pohybuje v rozmezí 2 GHz až 2,7 GHz u Turbo režimu. Součástí procesoru je integrovaný grafický čip Intel UHD 600 s 12 EU a frekvencí 250 MHz až 700 MHz.

Výbava desky zahrnuje dva sloty pro operační paměti DDR4 (podpora dvoukanálového zapojení, maximálně 8 GB), dva porty SATA, jeden M.2 slot pro rychlé SSD, čtyři porty USB 3.1, dva USB 2.0, gigabitový ethernet, HDMI i VGA výstup (připojit lze celkem tři monitory), nechybí dokonce třeba ani sériový a PS/2 porty.

Vzhledem k zaměření desky byste ale těžko hledali samostatný slot pro PCI Express, který je u standardních základních desek mini-ITX. Cena zatím nebyla zveřejněna, ale jen samotný procesor má dle Intelu stanovenou koncovou cenu kolem tří tisíc korun s DPH.

Diskuze (16) Další článek: Očkování a komplikace s ním spojené: Vše, co byste měli vědět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,