ArcObject - signál o revoluci nejen v architektuře GIS

Firma ESRI postupně završuje svou pozvolnou a nepříliš hlučnou revoluci v architektuře celé rodiny svých GIS produktů.
Firma ESRI postupně završuje svou pozvolnou a nepříliš hlučnou revoluci v architektuře celé rodiny svých GIS produktů. Pozoruhodná je nepřímá úměra – čím je tato změna výraznější, tím menší (aspoň ve vztahu k významu změny) je ohlas v médiích.

Jde o to, že zásadní, nezávislý (tj. nikoli firemní) komentář na toto téma se zatím v obecně počítačovém médiu v ČR zřejmě vůbec neobjevil. Přitom nejde o převratnou událost jen z hlediska geoinformačních systému, ale o změnu, která odráží a velmi přesně ilustruje situaci v IT nejen v tomto roce, ale i v posledních několika letech obecně. O co vlastně jde? ESRI je mnoha analytiky a komentátory považována za světovou jedničku v GIS oblasti, rozhodně přinejmenším technologicky. Poslední dobou došlo k tomu, že přední společnost vyvíjející špičková GIS řešení převedla většinu portfolia svých strategických produktů z platformy Unix na platformu Windows NT/2000. Samotný převod byl a je s postupem času tím razantnější, čím menší byla původní ochota o něčem takovém vůbec uvažovat.

Jako ilustrační perličku uvádím zkušenost jednoho kolegy z oboru GIT, který se zeptal Jacka Dangermonda (CEO ESRI) na evropské konferenci ESRI v roce 1995 zda uvažují o portaci ArcInfo (tehdy ještě ARC/INFO) na Windows NT. Odpovědí bylo lakonické: „Ne, ne, rozhodně ne!“.

Po pěti letech je všechno jinak. Windows jsou ze strany ESRI nejšíře podporovanou rodinou operačních systémů. O čem to svědčí? Dle mého soudu o tom, že Jack Dangermond je velice rozumný pán, ochotný změnit názor. Ono se totiž nelze divit jeho nechuti v roce 1995 o Windows jenom uvažovat! Vzpomeňme si jak tehdy okýnka vypadala. Proč je strategickou platformou GISů od vedoucí společnosti na trhu rodina OS Windows (opět zdůrazněme zejména NT/2000)? Zdá se, že dospěly. Sluší se poznamenat, že ESRI jako velice seriózní a v dobrém smyslu slova konzervativní firma Unix neodstřihla. Nicméně stejnou produktovou šíři jako u microsoftího systému na žádném z podporovaných Unix systémů nenajdete.

Pak ale, IT světě div se, NT začala získávat stále větší podíl na trhu. Procesory Intelu výkonnostně dohnaly RISCy workstationů a entýčka se přiblížila Unixu (řeč je o pracovních stanicích, ne o serverech).. Nikdo rozumný tohle prostě nemohl ignorovat. Ani ESRI to neignorovala. Takže ARC/INFO se objevilo vedle unixové i v NT podobě. Stále vedle sebe a rovnocenně. S tím, že pro robustnější (mission-critical) aplikace ESRI stále doporučovala Unix.

Připadá vám to jako džungle – vyvíjet a podporovat několik produktů? Mnohdy s podobnou až překrývající se funkčností, ale pokaždé s odlišnou architekturou? Jak to vyřešit? Celkem jednoduše – potřeba unifikovat komponenty vyústila ve vznik ArcGIS. Což není nic jiného než „gisovské lego“, tedy jakási sada kostiček stavebnice, z nichž jsou poskládány jednotlivé Arc-produkty. Jedním z předních českých systémových integrátorů GIS na platformě ESRI je Hydrosoft (a dceřiný Sirion), přičemž neignoruje ani jiné GIS platformy.

Co to tedy je ArcGIS? Jeden možný pohled za všechny – je to rodina GIS komponent postavená na základě Microsoft Component Object Model (česky MS COM). Databáze pro změnu staví na funkčnosti SQL a opominuto nezůstalo ani XML (vlastně ArcXML), které má garantovat širokou kompatibilitu a multiplatformnost v prostředí Netu a netů. Poskládány dohromady dávají jednotlivé kostičky rodinu ESRI produktů takto:

  • Midleware ArcSDE 8.1 je správce geodatabáze (k čemuž využívá relační databázový server „pod sebou“). Vrstevnatá architektura umožňuje ideálně škálovat výkon. Je základnou ESRI architektury a vůči ostatním členům rodiny vystupuje jako rychlý a šikovný dodavatel dat. Za povšimnutí stojí jeden neopominutelný a zásadní rys - SDE je otevřený systém, podporující i non-ESRI klienty. Takže umí předkládat data CAD klientům jako např. Microstation a tato data zase ukládat a zpřístupňovat ESRI klientům.
  • ArcView 8.1 je předstupněm ArcInfo 8.1 , které je nyní ve dvou podobách ArcInfo Editor a ArcInfo Professional. ArcView má za úkol zobrazovat data, připravovat mapy, editovat jednodušší prvky a realizovat základní prostorová operace. ArcInfo Editor zahrnuje funkčnost ArcView a přidává možnosti editace složitějších prostorových entit. No a nestačí-li ani tohle, tak je tu ArcInfo Professional. Jde o kompletní profesionální řešení pro všechny dimenze funkčnosti GIS - pořizování a aktualizaci dat, jejich analýzu, prostorové modelování a realizaci mapových výstupů.
  • Nový členem rodiny je ArcIMS 3.0 (ale proč ne 8.1?). Propojuje svět GISů a Internet či intranety. Disponuje službami pro zpřístupnění a distribuci geodat v prostředí World Wide Webu. Všichni klienti - ArcExplorer (viz dále), ArcView, ArcInfo Editor i Professional - mohou přistupovat na jím zpřístupněná data přes Web. Nejjednodušším klientem je v JAVĚ vytvořený ArcIMS Viewer, který je standardní součástí balíku. Užitečná je možnost modifikovat služby ArcIMS a vytvářet nové pomocí vývojových prostředků tohoto systému. Stejně jako u ArcSDE umožňuje vrstevnatá architektura škálovat výkon podle míry zatížení.
  • Nejjednodušší prohlížečkou GIS dat je ArcExplorer, který je i klientem ArcSDE i ArcIMS. Je k dispozici zdarma na serveru ESRI, nebo u nás - u společnosti ARCDATA Praha.
Uvádění architektury má tři fáze. První proběhla koncem loňského roku. Šlo o společné uvedení ArcInfo 8 a ArcSDE. Druhá fáze – uvedení ArcIMS - přišla s jarem 2000. A s létem tu byla třetí fáze – ArcView, ArcInfo a ArcSDE, vše 8.1, zatím ve finálních beta verzích. K uvedení ostrých verzí se schyluje v nejbližší době.

Využití jednotného COM má řadu výhod. Aplikace můžete snadno upravovat ve Visual Basic for Aplication. MS COM je (jaký div) široce podporovaný standard na platformě Windows. Pro uživatele asi nejsou všechny výhody na první pohled patrné. Ale pro producenta software to je propastný rozdíl – najednou má ESRI standard, základ, na kterém může stavět. A co Unix? „Kdybych měl ArcView a ArcInfo nad Unixem, tak by mě to moc neuklidnilo.“ – když tohle řekne oficiální představitel firmy, která před pěti lety nedala dopustit na Unix a o Windows nechtěla ani slyšet, tak to skutečně o něčem svědči. Více informací najdete zde.

Takže i na poli GIS Windows vyhrály na plné čáře? Nemyslím, že docela. Na desktopu asi ano. Ale na straně serverů, zejména v případě mission-critical aplikací má stále Unix velice významnou pozici. Uvidíme, jak to změní Windows 2000 Datacenter Server.

A teď jsem zvědav, jak se do mě pustí odpůrci Microsoftu. Berte to jako příklad z oboru. O něčem svědčí. Na svou obhajobu říkám toto: „Netvrdím, že Unix je špatný. Netvrdím, že tu není Linux. Vím o něm. Ale ESRI o něm už/zatím moc nemluví!“

Váš názor Další článek: Navrhněme společně ideální počítač I. – nejmenší počítač (den 3.)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,