Video | Unboxing

Archos SK8: Nejlevnější elektrický skateboard je překvapivě použitelný

  • Dnešní doba přináší elektrická auta, tahače, koloběžky... a také skateboardy
  • Vyzkoušeli jsme základní elektrický skateboard za čtyři tisíce
  • Má jen 150W motor a dojezd 5 km, do práce ale doveze

Elektrická přibližovadla jsou pozoruhodným fenoménem. Pouští se do nich výrobci elektroniky a pomalu zaplavují trh, přičemž cena klesá z dříve bláznivých výšin až na pár tisícovek. A tak jsme něco takového vyzkoušeli - elektrický skateboard Archos SK8.

Co se líbilo

U jednotlivých fotek jsou popsány detaily a vlastnosti, které se vám budou líbit:

PC150002.JPGPC150003.JPG PC150006.JPG
PC150008.JPG PC150007.JPG PC150027.JPG
PC150025.JPG PC150031.JPG PC150020.JPG

Archos je francouzskou značkou elektroniky, kterou můžete pamatovat z dob MP3 přehrávačů. Tenkrát byly u nás hodně populární. Dnes nabízí mobily, tablety a nově i různá elektrická přibližovadla. Jak už to tak bývá, výroba je zajišťována v Číně.

Co se nelíbilo

U jednotlivých fotek jsou popsány vlastnosti a detaily, které by vám mohly vadit:

PC150012.JPGPC150009.JPGPC150024.JPGPC150028.JPGPC150029.JPGPC150021.JPGPC150013.JPGPC150014.JPGPC150015.JPG

SK8 je elektrický skateboard, který se staví do kontrastu se špičkami ve svém oboru, jako je americký Boosted nebo český startup XTND. To jsou prkna s výkonem přes 1 kW, velkým dojezdem a chytrými funkcemi. Jenže po přepočtu a zdanění stojí přes 40 tisíc korun. Archos SK8 je za desetinu...

Je to takový minimální základ, který lze považovat ještě za jakž takž použitelný. Má jen jeden 150W motor, dojezd s plným výkonem jen 5 km a nenabídne takové fajnovosti jako je rekuperace energie. Ale jezdí to.

Žádný trhač asfaltu

Po rovnice to i s dospělým člověkem jede 17 km/h, což je rychlost svižného běhu. Do kopce se prknu moc nechce, ale mírný svah i se 75kg člověkem vyjede, byť rychlost postupně padá až k 10 km/h načež prkno zapípá, že na víc už nemá sílu. Při jízdě z kopce pak naopak dokáže přibrzďovat, ale platí, že co nahoru nevyjedete, to směrem dolů neubrzdíte. Je také dobré pamatovat na to, že zde není rekuperace energie, a tak s prázdným akumulátorem skateboard přestane brzdit.

Nabíjí se nabíječkou podobnou malému zdroji k notebooku. Druhou si můžete na Aliexpressu objednat za 10 dolarů... K nabití dojde za hodinu a půl, poté se dá jet 5 km (po rovině na plný výkon) nebo až 10 km, když na ovladači přiškrtíte výkon na polovinu (rychlost je pak ale velmi pomalá).

Skateboard se ovládá malým ovladačem v ruce, který umožňuje plynulé zrychlování a brzdění páčkou pod palcem. Můžete zde měnit i směr jízdy. Nabíjí se micro-USB konektorem a vydrží cca 3× déle než samotný skateboard. Ke spárování dochází okamžitě po zapnutí prkna a ovladače.

Ovladač i skateboard mají indikaci stavu baterie formou pětice diod, můžete tak průběžně kontrolovat stav. A protože na prkno během jízdy nevidíte, začne při „jedné čárce“ pípat, abyste věděli, že už dlouho nepojede.

Za ty peníze...

Archos SK8 má oficiální cenovku 3 990 Kč. A za ty peníze je to uváženíhodná vstupenka mezi elektrická vozítka. Na rozdíl od „kolonožek“ se na něm dá pohodlně jet, i když dojde energie. Je lehký a snadno se přenáší, tím má výhodu i oproti elektrickým koloběžkám.

Nevýhodou je nutnost naučit se jezdit na skateboardu, což zpočátku není úplně jednoduché. Ale jde to. A pokud máte průpravu z mládí nebo například ze snowboardu, půjde to velice rychle.

Diskuze (14) Další článek: Pro stažení Chrome na Windows 10 již nepotřebujete Edge, instalátor je v Microsoft Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,