Apríl na českém internetu

Apríl patří tradičně ke dnům, kdy mohou novináři popustit uzdu fantazii a bezmezně si vymýšlet. Včerejší den přitom ukázal, že jako aprílové, brala spousta lidí i ty vyloženě seriózní články.

Názorů na Apríla bude jistě tolik, kolika lidí se zeptáte, každý jej vnímá trošku jinak a ne každému nutně všechny vtípky sednou. Aprílové žertíky nicméně zcela pravidelně spadají do několika základních kategorií:

  • Seriózně pojatá zpráva, kterou jen obtížně proklepnete
  • Zpráva s jasnou nadsázkou, u které se po chvíli bavíte jen samotným zpracováním
  • Vyloženě humorné zprávy, které jsou klidně pravdivé, jen nemají v běžném denním vydání místo

Mimo to se na českém internetu objevuje již několik let záměrné aprílování na společné téma, kdy se i vzájemně konkurenční servery domluví a zveřejní stejnou jinak napsanou informaci. Čtenář je pak zaskočen stylem „No moc se mi to nezdá, ale když to psali i na …“.

Asi nejdrsnějším letošním Aprílem byla zpráva o vydání nového rozhodnutí ČTÚ o propojení pro ADSL. Tato zpráva vyšla na několika serverech, různé verze vyšly u nás a na Lupě, přiznáváme ale – byl to Apríl – i když ne tak úplně. Vtip je totiž v tom, že ČTÚ takové rozhodnutí skutečně chystal, jen nemělo být teď, ale až zhruba za dva týdny. Samotné článek mohl těžit z dosavadních informací, byť jsme si ale mohli leccos beztrestně domýšlet.

Samozřejmě z nás určitě neměli radost na ČTÚ, kterým jsme trochu zvýšili příchozí telefonní provoz, současně by několik čtenářů pod heslem „o připojení k internetu se nežertuje“ rádo ručně autorům vysvětlilo svůj nesouhlas. Třeba jsme ale trochu věc uspíšili, ČTÚ věc urychlil a dle aktuální informace cenové rozhodnutí již vydal. Samozřejmě se na něj podíváme v normálním redakčním článku.

O podobný dvojitý zásah se pokusily i servery MobilMania a Mobil se svými zprávami o přidávání IMEI kódu telefonu na nové občanské průkazy.

Do kategorie odhalitelných zábavných článků lze zařadit:

Čistý humor nám pak zastupuje například exkluzivní recenze telefonu Tesla DT 3000 na MobilManii. Specifickým případem aprílového humoru jsou oficiální tiskové zprávy, letos lze třeba vypíchnout Explorer, a.s., zvažuje podání žaloby na společnost Microsoft, která si upřímně koleduje o zvýšenou pozornost právníků Microsoftu.

Problémem, se kterým se ale nutně všechna zpravodajství musí 1. dubna potýkat, je nedůvěra ke všem zprávám, které jsou ten den zveřejněny. Ideálním příkladem může být MobilMania s informací o změněné nabídce dotovaných mobilů u Eurotelu. I když je v článku několikrát zdůrazněno, že opravdu nejde o Apríl a vše je míněno smrtelně vážně, řada čtenářů tomu prostě nemohla uvěřit.

Ten, kdo s Aprílem nesouhlasí a cítí se pohoršen, že ten den nemůže vůbec věřit ničemu, udělá asi nejlépe, když prostě první dubnový den bude zcela ignorovat. Ostatní se zase rádi zasmějí nebo nechají napálit. A autoři článků mohou být zase rádi, že si jednou v roce můžou beztrestně vymýšlet.

Diskuze (51) Další článek: Top žebříček virů za březen 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,