Apple vs. FBI: Většina technologických firem straní Applu, Bill Gates však stojí za federály

Zámořská média aktuálně plní spor, který probíhá mezi Applem a FBI. V něm požaduje FBI odemknutí iPhonu 5C, jenž patřil útočníkovi z prosincových útoků. Podrobněji jsme se případu věnovali minulý týden. Kromě obou zúčastněných stran se však do sporu zapojují další osobnosti technologického světa a firmy vydávají stanoviska s podporou jedné či druhé strany.

Otevřela se tím veřejná debata o tom, zda má vyšetřování nejzávažnějších teroristických činů přednost před soukromím uživatele. Tim Cook totiž v otevřeném dopise vyjádřil obavu, že by případné odemknutí iPhonu vytvořilo precedent pro budoucí spory.

V pondělí zveřejnil deník Financial Times (paywall) rozhovor s Billem Gates, zakladatelem Microsoftu a samozřejmě se dostalo i na téma tohoto sporu. Na rozdíl od Marka Zuckerberga (Facebook), Sundara Pichaie (Google) nebo Jacka Dorseyho (Twitter) se však nejbohatší člověk a filantrop přiklonil na stranu FBI. Popírá tezi, že by tento konkrétní případ měl být příkladem pro budoucí vyšetřování.

Podle něj by se Apple měl postarat o odemknutí telefonu a zpřístupnění dat požadovaných soudem. Stejně jako další osobnosti, které se k tématu vyjádřili, zdůraznil potřebu legislativy, jež obdobné spory pokryje v budoucnu.

Diskuze (36) Další článek: Británie čtvrtým rokem blokuje warez. Popularita zakázaných webů ale často vzrostla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,