Apple slaví 40. výročí. Jobs jej s kolegy založil na apríla 1976

Ačkoliv si musíme dávat každý první duben větší pozor na to, co se děje ve světě IT, abychom se sami nestali obětí aprílových žertů, že dnes Apple slaví 40. narozeniny, je naštěstí nezpochybnitelný fakt.

Jablečnou společnost založili 1. dubna roku 1976 Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. O rok později se pak Apple stal akciovou společností a od té doby se jmenuje Apple Inc.

Prvním komerčním trhákem Applu byl osobní počítač Apple II, který dorazil na pulty obchodů na jaře 1977. V roce 1980 firma představila Apple III a v prosinci téhož roku vstoupila jablečná korporace na veřejnou burzu.

454436142
Macintosh

V roce 1984 se na trhu objevil legendární Macintosh a o rok později pak Jobs Apple pod nátlakem opustil a založil další počítačovou společnost Next.

V druhé polovině 80. let se musel Apple vypořádat s novou konkurencí v podobě Microsoftu a univerzální platformy osobního počítače IBM PC. Jablečné společnosti se to ovšem nepodařilo, cena akcií se začala propadat, a tak nakonec přijala finanční injekci od svého největšího rivala z Redmondu.

V roce 1997 Apple kupuje Next a do vedení se vrací Jobs, který se konečně stává výkonným ředitelem a má jediný úkol: zachránit Apple před hrozivým krachem. Nastává éra nového Applu, který na trh vypouští iMac, pak iPod a konečně iPhone, který se v příštích letech stane hlavním tahounem jeho byznysu.

19230507397990399
Apple iMac a iPhone

Apple v tržní hodnotě překonává Microsoft, který jej kdysi nákupem akcií zachraňoval, poté další obří korporace a postupně se stává tržně nejhodnotnější společností nejen na americké burze.

Tou dobou je už ale Steve Jobs vážně nemocný, na veřejnost unikají zkazky o jeho chatrném zdraví a návratu rakoviny, která jej nakonec přinutí odstoupit ze všech exekutivních funkcí. Steve Jobs umírá 5. října roku 2011 a otěže Applu definitivně přebírá exekutivní tým pod vedením Tima Cooka, který tak letos v srpnu uzavře svoji první pětiletku.

900504230
Vývoj tržní hodnoty Applu a jeho hlavního rivala Alphabetu (Google), který jej v únoru krátce předehnal (Zdroj: WolframAlpha)
Diskuze (14) Další článek: Nový Acer Aspire Switch 12s používá bezdrátové USB 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,