Apple prodal více hodinek než Swatch, Omega a Rolex dohromady

Ještě v létě minulého roku se objevily informace, že Apple v rámci prodejů Watch překonal už takřka všechny švýcarské výrobce a jediným, který ještě prodává stále více, je Rolex. Nyní je ale dle čerstvých odhadů dokonáno a „švýcarská hodinková nadvláda“ tak byla ukončena.

Apple v posledním čtvrtletí opět představil rekordní finanční výsledky a nejvyšší růst zaznamenal právě segment „Ostatní“, kam patří i chytré hodinky Watch. Apple zatím neuvádí čísla prodejů samostatně, takže jsou k dispozici pouze odhady distributorů, čísla prodejců či dodavatelů komponent, ale i ta mají dostatečně vypovídající hodnotu.

Analýzu těchto informací udělaly společnost IDC a Canalys a výsledkem je, že se Applu za poslední čtvrtletí roku 2017 už podařilo prodat více chytrých hodinek Watch, než zvládli všichni švýcarští výrobci hodinek dohromady. A mezi ně patří i takoví velikáni jako je Omega, Swatch nebo zmíněný Rolex, který se jako jeden z posledních držel na špici.

Klepněte pro větší obrázek
Starší statistiky tržního podílu v oblasti chytrých hodinek

Pokud jde o množství prodaných kusů, mělo by se jednat o přibližně 8 milionů Apple Watch za zmíněné poslední čtvrtletí roku 2017. Vzhledem k tomu, že Švýcarsko je po staletí známé právě díky hodinkám a Apple je v tomto segmentu teprve tři roky, opět se ukazuje, že moderní technologie a inovace dokáží velmi rychle překonat a vymazat staré a ustálené hráče z původního trhu.

Sám TIm Cook v rozhovoru prozradil, že příjmy z prodejů Apple Watch rostou už čtvrté čtvrtletí za sebou tempem růstu o 50 %. Apple se u chytrých hodinek začal hodně zaměřovat na zdraví a sport a od nové generace se tak očekávají nové a přesnější senzory, které budou sledovat různé vlastnosti těla.

Pokud jde o konkurenci v oblasti chytrých hodinek, zatím je na tom velmi špatně. Apple si i s polovičním tržním podílem totiž bere přibližně 80 % příjmů ze všech prodejů chytrých hodinek a má tak velký náskok oproti Fitbitu, Samsungu a dalším.

Apple minulý rok uvedl už třetí generaci chytrých hodinek Watch:

Diskuze (56) Další článek: Mor se šíří, nový Android bude nativně podporovat vykousnuté displeje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,