Apple | iPad | Vzdělávání

Apple představil nový levnější iPad s podporou tužky Pencil a spoustu novinek pro školy a studenty

  • Apple pořádal setkání s prezentací na téma vzdělávání
  • Představil nový levný iPad, který má i podporou stylusu Apple Pencil
  • Ukázal spoustu softwarových novinek a výhod pro školy, učitele i studenty

Vývojářská konference WWDC je sice ještě daleko, ale Apple dnes pořádal menší prezentaci se zaměřením čistě na vzdělávání. Představil nejen nový hardware v podobě levného iPadu, ale hlavně spoustu nových softwarových nástrojů, které usnadní výuku, správu třídy a další potřebné věci, které se týkají jak studentů, tak i učitelů a škol.

Apple se již od založení snažil soustředit na vzdělání, ale teprve v poslední době je tento směr znát ještě mnohem více, protože se Applu podařilo postavit velmi silný ekosystém, který využívá výhod kombinace jeho hardwaru, softwaru a hlavně spousty dostupných vzdělávacích aplikací pro tyto zařízení. Vše je skvěle propojené a funguje tak, jak má a dostává se to do úrovně, kdy je možné nasazovat platformu Apple i v obrovských počtech zařízení. Své o tom ví například i IBM, které patří mezi největší podnikové zákazníky Applu.

Nový iPad

Hlavní a jedinou hardwarovou novinkou bylo představení nové verze nejlevnějšího iPadu (Apple ho označuje pouze jako „iPad“), který má vylepšený hardware. Uvnitř se nachází výkonnější čipset Apple A10 Fusion, který je rovněž u iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Starší iPad Pro z minulého roku tak stále zůstává nejvýkonnějším iPadem, protože má čipset Apple A10X Fusion.

Velikost displeje zůstává stejná – 9,7 palců s rozlišením 2 048 x 1 536 (Retina). Z pohledu dalších technologií se ale nejedná o špičku v nabídce Applu a nové technologie stále zůstávají pouze u modelu iPad Pro (barevný rozsah P3, True Tone, ProMotion 120 Hz, antireflexní vrstva, plně laminovaný displej).

Nový iPad má ale zásadní novinku – podporuje Apple Pencil (chytrý stylus), podobně jako iPad Pro. Apple tímto způsobem velmi dobře podchytil školní segment, kde je využití tužky, respektive stylusu nutné mnohem více než u běžného domácího použití pro prohlížení webu, čtení, přehrávání videí a podobně.

Apple iPad je vybaven přední 1,2Mpx FaceTime a zadní 8Mpx kamerou (nahrávání Full HD videa), kterou lze skvěle použít i pro rozšířenou realitu. Právě v rámci AR ukázal Apple řadu vzdělávacích aplikací, které dělají výuku mnohem interaktivnější nejen pro děti, ale i pokročilejší studenty. Součástí iPadu je i Touch ID pro snímání otisků prstů. V prodeji je ve verzi s kapacitou 32 GB nebo 128 GB a pochopitelně i s podporou LTE a GPS. Výdrž na jedno nabití je solidních 10 hodin.

Důležitá je cena, která sice pro koncové uživatele zůstává stejná – 8 990 korun, ale školy a studenti mají sníženou cenu na 8 631 korun. Nutno podotknout, že Apple Pencil se prodává samostatně za 2 330 korun. Všechny ceny jsou s DPH.

Výuka snadno a kreativně

Apple se pochlubil tím, že v App Storu je k dispozici už přes 200 tisíc vzdělávacích aplikací, takže lze nalézt zaměření takřka na vše, co si lze představit. Řada aplikací je navíc dostupných zdarma nebo za výhodných podmínek.

Mezi známé patří například Swift PlayGrounds, která je přímo od Applu dostupná v 15 jazykových mutací a umožňuje se hravou formou naučit programovat v rámci jazyka Swift, který vyvíjí Apple a je open source. Naučenou logiku a uvažování lze ale pochopitelně použít i s dalšími programovacími jazyky. Apple v tomto směru tlačí i iniciativu „Každý může programovat“.

V rámci iniciativy „Každý může tvořit“ Apple prezentoval čtyři hlavní oblasti, které má rovněž podchycené – hudba (Garageband, nový Apple iPad má stereo reproduktory a výstup na sluchátka nebo externí reproduktory), video (iMovie), fotografie a kreslení (Apple Pencil). Pro všechny tyto oblasti bude mít Apple připravený výukový program.

Souvisí s tím i aktualizace klasických kancelářských aplikací, které Apple nabízí rovněž kompletně zdarma – Pages, Numbers a Keynote, které budou více využívat schopností Apple Pencil. Studenti si tak budou moci snadno zvýrazňovat či dokreslovat různé digitální materiály.

Pro školy, respektive studenty také Apple nově nabídne místo 5GB úložiště na iCloudu rovnou 200 GB zcela zdarma.

Snadná správa pro učitele i administrátory

Apple představil i nové nástroje pro správu, bez kterých by vše bylo poměrně chaotické a neefektivní pro skutečnou výuku ve školních podmínkách.

Classroom bude kromě iPadu dostupná i pro Mac, v betaverzi se představí v červnu tohoto roku (pravděpodobně během WWDC). Aplikace slouží k propojení učitele a studentů, přičemž učitel může během hodiny řídit spuštěné aplikace či dokumenty na iPadech studentů, sledovat jejich postup, sdílet informace mezi sebou a další věci.

Zatímco Classroom je aplikace pro využití během hodiny, nově představená aplikace Schoolwork je osobnějšího charakteru a týká se přímého propojení studenta a učitele. Díky tomu může učitel sledovat postup studenta, řešit s ním vyhodnocení domácího úkolu a podobně.

Aby nového vzdělávacího ekosystému mohli využít i vývojáři aplikací, Apple oznámil i nový nástroj ClassKit, kterým lze propojit a optimalizovat vzdělávací aplikace. Vylepšení se dočkají i školní administrátoři, kteří mohou velmi snadno nahrávat na iPady zadané prostředí s přednastavenými aplikacemi či plochami. Jednotlivé iPady mohou navíc jednoduše sloužit více studentům zároveň, stačí se přihlásit a student bude „doma“ na své ploše a se svými dokumenty.

Diskuze (47) Další článek: Jarní Zoner Photo Studio: Automatika s A.I., nové rozhraní a měsíční platby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,