Apple končí s vývojem Aperture a iPhoto, nahradí je systémové Photos

Když Apple na začátku června představoval během WWDC nový systém Yosemite, ukázal i aplikaci Photos. Bylo celkem jisté, že nahradí iPhoto, tedy program určený především pro organizaci, ale i drobné úpravy fotek. Apple však kromě iPhoto nahradí samotnou aplikací Photos i pokročilou fotoaplikaci Aperture, upozornil TechCrunch.

Aperture je profesionální nástroj na úpravu fotografií, jehož cena se pohybuje kolem 1 800 korun. Poslední třetí verze se však začala prodávat už v roce 2010 a od té doby se uživatelé dočkali pouze desetinových aktualizací. Pro 9to5Mac potvrdili zástupci Applu, že již nebudou pracovat na vývoji nových verzí. Posledním updatem pouze zaručí kompatibilitu s novým systémem 10.10 Yosemite pro migraci galerií a knihoven do aplikace Photos.

newphotos.jpg
Aplikace Photos v systému OS X 10.10 Yosemite

Photos by měli zkombinovat organizační schopnosti iPhoto a možnosti úprav, které byly možné v Aperture. Navíc přibude nová podpora synchronizace prostřednictvím iCloudu. Ta bude synchronizovat všechny fotografie napříč iOS a OS X. Fotky však nebudou muset být stahovány na lokální disky, půjde s nimi pracovat i v případě uložení v cloudu.

15MBPR_Aperture_RDClimber_PF_Open_PRINT.jpg
Aperture v poslední verzi 3.5.1

Ihned po této zprávě se samozřejmě mezi uživateli ztrhla vlna protestů a kritiky. Naopak Adobe přispěchalo s ujištěním, že posílí vývoj svého nástroje Lightroom, který platí za přímou konkurenci Aperture. Je však distribuován pouze jako součást předplatného Creative Cloud, což může být pro nejednoho uživatele překážkou.

Apple však kontruje ujištěním pro Arstechnica.com. Z vyjádření totiž vyplývá, že do Photos nakonec přibude většina funkcí, které dosud zastávalo Aperture. A co víc – Photos budou podporovat doplňky třetích stran. Ty se tedy postarají o to, co Apple nepřinese v základu. Jak je vidět, v Cupertinu to s rozšiřitelností myslí vážně – a nejen tedy v novém iOS 8.

LR5Beta1_Advanced_Healing_Brush.jpg
Adobe Lightroom - největší konkurence Aperture

Ve finále by na tomto vývoji mohla současná konkurence v čele s Adobe a Corelem tratit. Na rozdíl od Lightroomu totiž bude aplikace Photos součástí systému a tedy zdarma. Na rozuzlení si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Nový OS X 10.10 zamíří mezi uživatele v říjnu.

Diskuze (5) Další článek: British Airways testuje na cestujících chytré přikrývky snímající mozek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,