Anička z říše Linuxu: vývojáři Debianu dostanou plat

D-Link prohrál soud o platnost GPL • Vývojáři kernelu odmítají návrh GPL 3 jako jeden muž • Mnichov konečně přechází na open source • Vývojáři Debianu dostanou odměnu za práci vedoucí k včasnému vydání

D-Link prohrál soud o platnost GPL

Harald Welte konečně zveřejnil podrobnosti o svém prvním vyhraném soudním sporu. U frankfurtského soudu se střetl s firmou D-Link, která ve svých zařízeních používala Linux v rozporu s GPL. Právník D-Linku se přitom snažil vytrvale snažil poukazovat na to, že GPL není v Německu právně závazná. Soud tedy kromě jiného prokázal, že GPL závazná je.

Drzost, která umožnila firmě používat kernel a neakceptovat přitom jeho licenci, dovedla Welteho k závěru, že byl na D-Link až příliš hodný. Místo aby se soudil o náhradu škody, požadoval kromě soudních výloh jen to, aby se firma v budoucnu zdržela porušování licence.

Vývojáři kernelu odmítají návrh GPL 3 jako jeden muž

Neformální průzkum mezi vývojáři kernelu, zkoumající jejich názor na návrh GPL 3, dopadl dost tristně. Při hodnocení na stupnici od –3 do +3 se průměrná známka pohybovala okolo –2 a nejlepší byla 0. Vesměs se tedy shodli na tom, že GPL 3 je výrazně horší než GPL 2. V podobném duchu se nese i prohlášení, které podepsali někteří z nich.

Své výhrady shrnují do několika bodů. V první části vysvětlují, že novou licenci vlastně vůbec nepotřebují. GPL 2 slouží dlouho, dobře a nejsou si vědomi nedostatků, které by bylo třeba odstranit. Věří, že Linux za svůj ohromný úspěch vděčí z velké části právě GPL 2, měnit licenci by proto nebylo příliš prozíravé. Kromě toho jsou přesvědčeni, že příliš velké množství licencí světu svobodného software škodí. Linuxové distribuce již dnes řeší mnoho problémů s nekompatibilními licencemi a GPL 3 jim tuto práci znesnadní. Kromě toho, že s jejím vydáním jedna licence přibude, její klauzule 5.2 umožňující přidávat další omezení povede k mnohem širšímu nasazení licencí, které jsou s GPL 2 nekompatibilní.

Klauzule 5.2 sice byla přidána s cílem přinést kompatibilitu s ostatními licencemi, bohužel ale funguje jen jedním směrem. Z jednoho programu pod GPL 3 tedy snadno může vzejít několik forků s navzájem nekompatibilními licencemi. To by bylo pro vývoj svobodného softwaru velice nepříjemné. Zatímco dnes je většina kódu pod GPL 2, a proto mohou jednotlivé programy kód sdílet, v budoucnu to již nemusí být možné. Vývojáři pak budou tříštit síly na vývoji spousty navzájem nekompatibilních forků dělajících totéž. Jak to může dopadnout, ukazuje nedávná aférka kolem vývoje cdrtools.

Vývojáři podrobili kritice i další novinky. Nesouhlasí s částí zakazující použití v DRM systémech, protože jsou přesvědčeni, že svobodný software by neměl svého koncového uživatele omezovat v tom, jak jej nasadí. Nelíbí se jim také patentová část. Obávají se, že současné znění lze vyložit způsobem velmi nevýhodným pro firmy vlastnící patenty, a ty by se proto mohly obávat svobodný software dále šířit.

FSF má v plánu snažit se přesvědčit co největší množství projektů k přechodu na GPL 3. Linuxové jádro ale zřejmě zůstane u GPL 2 ještě velmi dlouho.

Mnichov konečně přechází

Když před třemi roky mnichovská radnice vyhlásila, že kompletně přechází na Linux, vypadalo to jako prohlášení z říše zázraků. Optimisté byli nadšení, realisté poukazovali na mnoho potenciálních problémů a skutečnost jim dala zapravdu.

Přechod se oproti původním plánům značně zdržel. Když se objevily otazníky v souvislosti se softwarovými patenty, vypadalo to, že z něj sejde úplně. Časem se některé potíže vyřešily (hrozba patentů dnes nevisí nad EU tak jako tehdy) a i linuxový desktop dospěl zas o něco víc. Například kancelářský balík OpenOffice.org si dnes poradí s formáty Microsoftu mnohem lépe než v době oznámení přechodu. Proto pro mnichovskou radnici nebude komunikace s okolním světem představovat závažný problém.

Minulý týden přesunula radnice z Windows a MS Office na Linux a OpenOffice.org prvních sto počítačů, další stovka přibude do konce roku. Mnichovská radnice má celkem čtrnáct tisíc počítačů. Pokud půjde vše podle současných plánů, chtěla by během následujících dvou let nainstalovat Linux na většinu z nich.

Vývojáři Debianu dostanou odměnu za práci vedoucí k včasnému vydání

Distribuce Debian je známá svou stabilitou, pro kterou je nasazena na podstatné části linuxových serverů. Stabilní verze Debianu přichází na svět důkladně otestovaná, leč obvykle poněkud zastaralá. Debian má navíc velice dlouhý vývojový cyklus. Například mezi vydáním současné stabilní verze (Sarge) a jejího předchůdce (Woody) uplynuly téměř tři roky. Posledních šest měsíců vývoje Sarge se neslo ve znamení neustálého posouvání termínu vydání a jistě není náhoda, že v této době se zároveň raketově šířilo Ubuntu, distribuce odvozená od Debianu.

Mezi některými vývojáři Debianu panuje vzhledem k Ubuntu značná nevraživost. Běžnou výčitkou je tvrzení, že Ubuntu si z Debianu mnohem víc bere, než mu vrací. Někteří jedinci zacházejí až tak daleko, že na debianovské konferenci nosí trička s hanlivými nápisy na adresu této v současné době zřejmě nejpopulárnější distribuce a nechávají se slyšet, že Ubuntu uvrhlo Debian do role skladiště balíčků.

Debian považuje pomalý vývojový cyklus za palčivý problém a snaží se najít cestu, jak vydávání nových verzí urychlit. Nejnovější aktivitou v tomto směru je projekt několika vývojářů Debianu jménem Dunc (Development under Numismatic Control). Jeho cílem je získávat finanční prostředky, rozdělovat peníze mezi vývojáře Debianu jako odměnu za práci na distribuci a přimět je tak k tomu, aby dodrželi plánovaný termín vydání. V současnosti se schyluje k vydání Etche, prvním úkolem tedy bude dodržet prosincový termín.

Myšlenka urychlit vydávání Debianu sice vypadá na první pohled chvályhodně, ale těžko říct, jestli je to skutečně to, po čem jeho uživatelé touží. Pro lidi, co dnes používají Debian, je obvykle stabilita na prvním místě. Pokud by hledali naparáděný desktop a půlroční vývojový cyklus, už by dávno přešli na Ubuntu. Stabilní systém nespadne z nebes, je potřeba se k němu dobrat důkladným testováním a spěch je cestou do pekel. Jak vypadá nová verze, vydaná narychlo ve snaze dodržet termín, si již mnohokrát vyzkoušeli uživatelé některých komerčních distribucí. Debian jakožto komunitní projekt něčeho takového rozhodně nemá zapotřebí.

Diskuze (187) Další článek: IDF 2006: Computer jako jediný z ČR přímo v San Franciscu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,