Google | Android | Vyhledávače

Android se bude ptát, jaký chcete výchozí vyhledávač. A Google na tom vydělá balík

Evropská unie si v nedávné době došlápla na Google kvůli jeho údajnému zneužívání dominantního postavení v rámci svého operačního systému Android. To vyústilo ve změny, kdy se vás systém ptá, jaké aplikace chcete mít předinstalované. Nově se bude dotazovat i na výchozí vyhledávač.

Vlastní podobu „ballot screenu" Google ukázal již v dubnu a je součástí Obchodu Play. Po jeho otevření se vás dotáže, který internetový prohlížeč, kromě předinstalovaného Chromu, chcete stáhnout či jakou vyhledávací aplikaci používat.

ade3b489-f744-49dd-a8e5-5aff61e2431d 
Takto bude vypadat výběr vyhledávače.

Novinka se nyní týká přímo vyhledávání, které je součástí systému a od 9. verze Androidu je u většiny výrobců na prominentním místě a vidět vždy na domovské obrazovce či při přepínání aplikací. Na výběr budou, kromě samotného Googlu, i další tři konkurenční vyhledávače. Po výběru se pak změní jak poskytovatel právě ve vyhledávání, tak i například v rámci Chromu. Tedy za předpokladu, že jej máte nainstalovaný.

Za výběr si nechá řádně zaplatit

Jejich výběr ale nebude náhodný, Google k tomu využije systém aukce a kdo tedy nabídne nejvíce, objeví se v seznamu. Dít se tak bude každý rok, vysoutěžená pozice tak zůstane vyhledávačům po 12 měsíců a týkat se bude pouze těch zemí (či pouze jedné země), kde zvítězí. Stát se tak může, že například v Česku budeme mít na výběr i ze Seznamu, zatímco uživatelé např. ve Francii nikoliv.

Pro každou ze zemí bude navíc stanoven minimální příhoz, který budou muset vyhledávače učinit. Vyhrávají nejvyšší 3 přihazující, Google samozřejmě v seznamu bude figurovat vždy bez účasti v aukci. Jednotlivé pozice pak budou určeny náhodně. Náhoda bude figurovat i v případě, že se nenajde pro danou zemi dostatek přihazujících. Zbývající sloty budou doplněny z těch, kteří se přihlásili, ale aukce neúčastnili.

Podmínkou pro účast konkurence v aukci je to, aby svůj produkt nabízeli v lokalizované podobě pro daný stát a zároveň se jednalo o obecný vyhledávač. Nutná je také aplikace v rámci Obchodu Play a dodání technických podkladů pro implementaci do systému.

Měnit lze již nyní, na rozdíl od konkurence

Pokud ale chcete, již nyní si můžete na Androidu většinu výchozích aplikací snadno změnit. Třeba prohlížeč, SMS klienta a spoustu dalších. Google totiž ty své pouze nastavuje při úvodním zapnutí a nechává ale na uživateli, zda si nainstaluje konkurenci či nikoliv. V případě, že tak učiní a aplikace dané funkce podporují, mohou ty od internetového giganta zcela nahradit.

Screenshot_20190802-142257.pngScreenshot_20190802-142327.pngScreenshot_20190802-142315.pngScreenshot_20190802-142308.png 
Různé výchozí aplikace si na Androidu můžete nastavit již nyní.

Tímto přístupem se značně liší od konkurenčního iOS, které žádnou podobnou změnu neumožňuje a uživatelé jsou zamknuti v aplikacích Applu. Ten ale ani přesto prozatím žádnému tlaku ze strany autorit na uvolnění bran konkurenci nečelí.

Diskuze (15) Další článek: Lenovo Thinkbook 13s: dostupný pracovní základ ve stylu Thinkpadů | TEST

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,