Apple | Baterie

Amnesty International: technologické firmy přestaly pro baterie využívat kobalt z Konga, který těží děti

V lednu 2016 přinesla lidskoprávní organizace Amnesty International znepokojivou zprávu o těžbě kobaltu a dalších vzácných surovin v Kongu. V těžebním průmyslu tam pracuje až 40 tisíc dětí, jejichž síly jsou využívány pro těžbu materiálů, které následně míří do baterií smartphonů, tabletů či elektromobilů. Kobalt, k jehož těžbě byly využívány děti, byl součástí dodavatelských řetězců Applu, Samsungu, Huawei, Sony, Microsoftu nebo automobilek Daimler či Volkswagen. Před několika dny vydala Amnesty International krátkou zprávu o tom, že takto získaný kobalt přestala velká část technologických společností využívat.

Vůbec první udělal tento krok Apple, který kobalt z Konga přestal nakupovat letos v lednu. Pro baterie do svých produktů bude využívat pouze surovinu vytěženou v Severní Americe. Podobně potom postupovalo i Sony, které rovněž ze svého řetězce vyškrtlo čínské firmy, které dodávají konžský kobalt.

Na řadě je nyní Samsung, který nedávno slíbil, že kompletní dodavatelský (a nutno podotknout, že velmi složitý) řetězec přezkoumá a firmy, kde objeví riziko porušování lidských práv z něj vyškrtne. V podobném smyslu se vyjádřili rovněž zástupci Huawei.

Foto: Wikimedia, CC BY-SA 2.0

Diskuze (24) Další článek: Další důkaz o existenci Planety 9

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,