Vojenství | Nositelnosti | Sport

Americká armáda má průšvih: vojáci s fitness náramky odhalili pozice tajných základen

Používat fitness náramky, sportovní hodinky, nebo prostě jen aplikace v mobilu pro měření sportovních výkonů je už naprosto běžné, zejména v USA. A tak není divu, že si své sportovní výkony zaznamenávají i vojáci na misích. Teď se ale ukázalo, že je to poměrně závažný bezpečnostní problém.

Aplikace Strava je populární sociální sítí pro trackování a sdílení výkonů a map, které sportovci ujeli na kole nebo uběhli, přičemž tyto aktivity se ukládají jak v samotném zařízení, tak i v cloudu.

Na konci minulého roku provozovatelé Stravy zveřejnili zajímavou interaktivní mapu, která zobrazuje anonymizovaná data GPS ze všech sportovních výkonů na celosvětové mapě, takže lze velmi jednoduše vidět, kde se sportovci často pohybují.

Problém ale je, že fitness náramky i chytré hodinky či jen telefony s aplikací Strava používají i vojáci různých tajných základen, i když to mají často zakázané. Na mapě lze tak velmi jasně vidět, že se například běhá na poměrně odlehlém území, kde rozhodně není žádné město nebo vesnička.

Heatmapa je navíc tak detailní, že lze velmi dobře rozpoznat tvar a přesné umístění, což je pochopitelně zneužitelné pro nepřítele a útočníka, který tak více méně dostal přehled a pozice amerických vojenských základen na středním východě i jinde. U velkých vojenských komplexů na americkém území je pak možné ze záznamů pohybu lidí odhadnout, co se ve kterých částech nachází.

Interaktivní heatmapa Strava obsahuje přes miliardu aktivit a 10 TB dat, které jsou rozložené v rámci 27 miliard kilometrů. Aktivita vytvořená sportovci pokrývá přibližně 5 % povrchu Země.

Měření sportovní aktivity nejen pro sportovce:

Diskuze (4) Další článek: Stavět vlastní počítač se nevyplatí. Nákupem hotové sestavy lze ušetřit několik tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,