AMD ukázalo nejvýkonnější grafiku dneška - Radeon Pro Duo. Představilo i plány do budoucna

V rámci akce Game Developer Conference 2016, která se aktuálně koná v San Franciscu, mělo svoji důležitou prezentaci i AMD, které na ní představilo nový hardware a také se pochlubilo s plány na nejbližší tři roky.

Radeon Pro Duo – pro hráče i vývojáře

AMD směřuje novou kartu do oblasti virtuální reality, kde je grafický výkon nejdůležitějším parametrem. A to se týká nejen hraní, ale také vývoje – karta Pro Duo tedy podle webu Anandtech směřuje někam mezi čistě profesionální grafiky FirePro a herní Radeony.

ProDuoCard.jpg
AMD Radeon Pro Duo s vodním chlazením a zaměřením na virtuální realitu

Jak již název napovídá, karta je složena z dvojice GPU architektury Fiji s paměťmi HBM s celkovou kapacitou 8 GB. Frekvence jader je nastavena na takt kolem 1 GHz a výsledkem je výkon 16 TFLOPS. To kartě může přinést označení aktuálně nejvýkonnější grafiky. To si však také žádá vysoký příkon, o který se postará trojice 8pinových napájecích konektorů, které mohou dodat až 525 W. A právě kolem půl kilowattu by se mohl příkon při maximální zátěži pohybovat. Chlazení bude mít na starosti vodní blok s externím 120mm chladičem. Ten je podobný tomu, jež AMD použilo u karty Fury X.

Radeon Pro Duo (2)_575px.jpgRadeon Pro Duo (5)_575px.jpg

O výstup se postará trojice konektorů DisplayPort a jediné HDMI. To je mimo jiné vyžadováno k připojení brýlí pro virtuální realitu. Karta se podle AMD dostane na trh na začátku druhého čtvrtletí letošního roku za cenu 1 499 dolarů, což je při aktuálním kurzu a po připočtení daně částka kolem 44 500 Kč. I z toho je patrné, že Radeon Pro Duo míří především do profesionální vývojářské sféry.

Radeon Pro Duo (8)_575px.jpgRadeon Pro Duo (9)_575px.jpg

Polaris, Vega, Navi

Kromě grafiky Pro Duo se na GDC 2016 pochlubila společnost i s výhledem na budoucí vývoj. Máme tedy potvrzené dvě nové architektury, které naváží na letošní Polaris. Ten má podle slajdu AMD 2,5× lepší poměr výkon/příkon než předchozí 28nm karty. V roce 2017 by potom měla přijít architektura Vega, kde by hlavní novinkou měly být nové paměti typu HBM2. A protože si Polaris bude muset vystačit s pamětmi GDDR5, bude Vega další architekturou s HBM po Fiji.

Roadmap.jpg
Architektury AMD, s nimiž se setkáme v následujících třech letech

Na konec roku 2018 či začátek 2019 má AMD v plánu architekturu Navi. Jako hlavní tahák je uvedena opět nová technologie pamětí a také škálovatelnost. Protože se však AMD s dalšími podrobnostmi nepochlubilo, nevíme přesně, čeho se týká. Může to například znamenat záměr zamířit se stejnou architekturou i do úsporných mobilních karet.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (11) Další článek: AlphaGo porazil velmistra i v páté hře a definitivně zvítězil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,