Amazon | Drony | Patenty

Amazon má nápad: na jeho poletující drony budeme křičet a mávat

Technické nákresy patentů jsou obvykle nudné. Obrázek, který doprovází nejnovější patent Amazonu, by se ale klidně mohl dostat do nějakého komiksu. Ukazuje panáčka, který zuřivě mává a volá na dron. Amazon totiž vymyslel koncept, ve kterém dron reaguje na člověka.

Patentu si jako první všimla stránka GeekWire. Podle ní má navrhovaný dron umět rozpoznat lidská gesta a pak na ně vhodným způsobem odpovědět. Mezi rozpoznatelná gesta bude patřit mávání, ukazování, volání nebo svícení baterkou.

Snímek obrazovky 2018-03-22 v 18.02.20.png
Komiks, nebo nový patent Amazonu?

Amazon o patent zažádal v červnu 2016, udělen mu byl tento týden. „Člověk nebo skupina lidí může komunikovat s přístrojem pomocí lidských gest. Pomůžou mu tak dostat se na požadované místo donášky,“ uvádí dokument a popisuje situaci, kdy dron pozná, že člověk na něj gestikuluje, aby se zastavil a náklad vyložil. Speciální odezvu by měl na mávání rukama.

Oproti klasickému dronu by se toto zařízení ani výrazně nelišilo. Patent uvádí komunikační komponenty, navigaci, několik sérií kamer a senzorů na rozpoznávání gest, plus součástky pro manipulaci s nákladem.

Je to zajímavý nápad, ale jestli ho Amazon někdy použije, vůbec není jisté. V minulosti měl například patent na dron, který se dokáže sám zničit nebo zrcadlo, které lidi obléká do virtuálního oblečení. Realizovatelnost novinky nicméně podporuje fakt, že Samsung si něco podobného ve vztahu s dronem už také patentoval, nebo že nové drony DJI reakce na mávání ruky už umí.

Podívejte se, jak vypadají závody dronů:

Diskuze (6) Další článek: V databázi měření 3DMarku se objevil neznámý osmijádrový procesor od Intelu s architekturou Coffee Lake

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,