Alza.cz zavádí Premium. Předplatné na filmy či dopravu zdarma

Česká internetová jednička spustila program Alza Premium. Jedná se o model předplatného, který zpřístupní některé služby obchodu zdarma, konkrétně dopravu, prodlouženou lhůtu pro vrácení zboží a multimediální obsah. Inspiraci je možné vysledovat u obdobného programu Amazonu – Amazon Prime.

773976288 
Hlavní lákadla Alza Premium

Alza Premium je k dispozici na 30denní zkušební období zdarma. Podmínkou otevření účtu je zápis a ověření platební karty, což lze pochopit jako účinnou ochranu proti zneužití bezplatného období. Na jeho konci si ale musíte dát obzvlášť pozor, protože neshledáte-li službu dostatečně atraktivní a budete ji chtít ukončit, mohlo by vás opomenutí stát 2 490 Kč. Právě tolik totiž předplatné stojí.

Členství v programu Alza Premium se platí výhradně ročně. Částka 2 490 Kč po přepočtu na měsíce odpovídá 207,5 Kč, což už se lépe porovnává. Dobrá rozvaha je přitom na místě, protože pokud se rozhodnete v průběhu roku služby programu dále nevyužívat, poměrná částka se vám nevrátí. 

Co je v ceně:

Doprava zdarma – platí na všechny zásilky, není stanovena minimální částka. Výjimkou je pouze rychlý kurýr po Praze a příplatkové služby, jako je instalace či vynesení do patra. Zdarma je také výběr na pobočce (u Alzy jinak zpoplatněný) a na pobočce budete přednostně odbaveni (zřejmě aby Alza zabránila chaosu v předvánoční špičce, neplatí tato výhoda v bezplatném zkušebním období).

30 dní na vrácení zboží – prodloužení zákonem dané 14denní lhůty, podmínky jsou jinak stejné

Filmy zdarma – nabídka je poměrně slabá. Chlubí se počtem více než 1500 filmů, což je ale i na poměry českých online filmoték docela málo. Nečekejte nejnovější trháky, ale vedle nezbytného marastu béčkových filmů se najdou i dobře hodnocené kusy. Alze budiž k dobru minimálně to, že ke streamování na webu nabízí i možnost přehrávání v mobilní aplikaci a také skrze Chromecast. Kvalita filmů je nezřídka Full HD, ale záleží na titulu.

492835955 
Nabídka filmů na Alze

Hudba zdarma – ve srovnání s globálními hudebními službami má Alza ještě co dohánět. Nabízí údajně dva miliony skladeb, což je ve srovnání třeba se Spotify méně než desetina. Opět je možnost poslouchat streamovaně přes web anebo v mobilu díky aplikaci Alza Media. Ta má bohužel hloupé omezení, že pro offline poslech udrží jen 30 skladeb (lze měnit).

Pro časté nakupující budiž

O novince nemá smysl uvažovat z hlediska nabízeného audiovizuálního obsahu. Výběr není moc velký a specializované služby nabízí mnohem větší výběr i funkční možnosti služeb. A samostatné půjčení filmu vyjde na padesátikorunu, což je na občasné přehrání výhodnější než trvalé předplatné.

Pokud ale často nakupujete na Alze, může se vám zalíbit možnost dopravy zdarma či prodloužená lhůta pro vrácení peněz. Ale chce to alespoň dva, tři nákupy do měsíce, aby se to cenově vyplatilo. Pokud jste cenově napomezí, dá se pak na misku vah přiložit i to, že si můžete pustit nějaký ten film online.  

Podrobné podmínky služby najdete zde.

Diskuze (52) Další článek: Soudní dvůr EU bude zkoumat, jestli je pirátské streamování legální

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,