Alto: Webový poštovní klient, který nekopíruje ostatní

V americkém AOL vytvořili netradiční webový poštovní klient, který si rozumí s Gmailem a iCloudem a nabízí některé funkce, které u konkurence nenajdete. Podívejte se.

Když se podíváte na většinu současných webových e-mailů, těžko mezi nimi najdete nějaký zásadní principiální rozdíl. Jistě, Gmail je o něco pokročilejší než třeba Seznam Email, Outlook.com zase nabízí rychlou tvorbu poštovních aliasů, ale v podstatě to jsou všechno stejné služby.

Když tedy nad novým webmailem přemýšleli v AOL, museli přijít s něčím skutečně odlišným. Nakonec z toho vznikl projekt Alto, který je momentálně v uzavřené betaverzi, ale vyzkoušet si ho může každý, kdo získá pozvánku. Když se zaregistrujete na webu, dorazí vám nejpozději do čtrnácti dnů. Je ale o co stát? Co je to vlastně Alto?

Není to webmail, je to webový klient

Alto není webmail, takže se nebojte, nemusíte si registrovat další poštovní schránku u amerického AOL. Alto je webový poštovní klient, do kterého svůj existující e-mail pouze připojíte. Nabídka se zatím omezuje jen na Gmail, iCloud, Yahoo Mail a právě poštu od autora klientu. Důvod je zřejmý. Pokud Alto ví, s jakým systémem pracuje, může se na něj plně optimalizovat. Dobrou zprávou bude pro mnohé informace, že Alto umí pracovat s více účty naráz, do profilu si tedy můžete napojit klidně několik schránek od jednoho či více poskytovatelů a vše číst na jedné hromadě jako na desktopu.

Alto.png
Alto není univerzální pošťák, rozumí si totiž jen s vybranými webmaily

Tak a teď už konečně k tomu, v čem se tento pošťák liší od konkurence. Je to samozřejmě rozhraní, které je kompletně postavené na ajaxu a pracuje s drag&dropem, kde se dá. Tedy až na přílohy. Používá také vlastní písma, což by bylo fajn, kdyby se ovšem jednalo o skutečný UTF font, který bere na milost i exotické středoevropské jazyky. Bohužel nebere, písmena s háčky se tedy zobrazí v základním písmu, což trošku kazí dojem.

Pošta se zde čte podobně jako v Outlooku v panelech vedle sebe. Zcela vlevo je servisní panel s výběrem schránky, kontaktů, nativních složek (tedy třeba složek Gmailu), s konfigurací aj. Pokud připojíte do Alta Gmail, zobrazí se vám také rychlá ikona pro přechod do Google Kalendáře a Google Disku.

Alto čtení pošty.png Alto nativní složky a štítky.png
Prostředí Alto s otevřenou zprávou a servisní a navigační panel zcela vlevo

Vedle servisního proužku najdete konečně seznam zpráv. V něm můžete s poštou provádět všechny typické úkony pomocí kontextové nabídky myši, speciální lišty Actions, jejíž tlačítko svíti v horní části panelu, a nakonec i s pomocí rychlé nabídky, která se zobrazí po najetí myší nad položku v seznamu.

Alto kontextová nabídka.png Alto pohotovostní panel.png Alto rychlá volba.png Alto snooze.png
Různé formy rychlé práce s e-maily a funkce „snooze“, tedy odložení zprávy a pozdější připomenutí stejně jako u ranního budíku

Vše je přitom stále synchronizované, když tedy v rychlé nabídce klepnete na hvězdičku a označíte zprávu, označená bude i v původním Gmailu. Stejně tak se synchronizuje adresář kontaktů. Zajímavou funkcí rychlé nabídky je také klasický snooze jako na budíku. Pomocí něho můžete zprávu odložit na několik minut nebo klidně i dnů a poté se zpráva v seznamu opět zobrazí a připomene se.

Stack: všechny obrázky a přílohy na jedné hromadě

Hlavní část obrazovky nakonec patří četbě zpráv, pokud však není žádná otevřená, najdete zde šachovnici stacků – přeložme si to třeba jako hromad. Hromada není nic jiného než rychlý filtr a stack je tedy vlastně složka. Takže to zopakuji. Pokud do Alta napojíte Gmail, můžete i nadále pracovat se štítky ve stromové struktuře, ale zároveň máte i tyto stacky, které se už pochopitelně na Gmail nesynchronizují a jedná se tedy pouze o druhotné filtry v Altu.

Alto stack.png Alto nastavení stacku.png
Stack není nic jiného než jednoduchý filtr a složká, která se zobrazuje na šachovnici

Ve výchozím stavu máte po ruce čtyři připravené hromady. Alto se pokusí rozeznat nejrůznější notifikace od webových služeb (třeba hlášení G+, že si vás někdo přidal do kruhů, hlášení Facebooku aj.), reklamní letáčky (ty se zobrazují trošku jinak, aby to skutečně vypadalo jako letáček z Lidlu) a nakonec ještě dvě chytré hromady s přílohami a obrázky.

Alto stack s obrázkovými přílohami.png Alto stack s přílohami.png
Stack s obrázkovými a libovolnými přílohamy ze všech zpráv v archivu

A zde už to začíná být zajímavé. Filtr si můžete nastavit v každém webmailu, ale tyto dvě hromady zobrazí svůj obsah jako souborový manažer. Hromada s obrázky a fotkami tedy zobrazí jeden velký prohlížeč miniatur a stejně tak dopadnou přílohy, kde se u podporovaných formátů zobrazí opět miniatura a po klepnutí i náhled ve čtečce..

Alto čtečka dokumentů.png Altomail čtečka dokumentů.png
Podporované dokuemnty se zobrazí ve čtečce dokumentů

Problémy s češtinou a jednoduché přílohy

Vpravo nahoře nakonec najdete jednoduchý vyhledávač, který hledá už ve chvíli, kdy píšete postupným doplňováním. Fungovalo by to skvěle, bohužel zde to opět zatím skřípe, poněvadž si Alto příliš neporozumí se středoevropským kódováním u mnoha českých e-mailů.

Pošťák má ještě jednu slabinu – velmi jednoduchou práci s přílohami při tvorbě nové zprávy. Soubory z počítače se nahrávají postaru po jednom souboru, takže na nějaké posílání fotografií se to opravdu nehodí. Stejně tak při nahrávání příloh chybí podpora drag&drop, což už dnes také není nic neobvyklého.

Alto vyhledávání.png Alto nová zpráva.png Alto nová zpráva.png Alto adresář.png
Zatím problematické vyhledávání, dva režimy tvorby nové zprávy (příjemci se samozřejmě doplňují postupným psaním) a adresář, který má při zobrazení vzájemné komunikace také problém s češtinou

Pokud toto všechno překousnete jako dočasné dětské nemoci betaverze, může Alto sloužit poměrně dobře a zvláště pokud vaše poštovní schránka překypuje přílohami, tady je najdete na jedné hromadě.

Povinná informace na závěr, Alto samozřejmě běží na šifrovaném spojení SSL a nikde nevyplňujete heslo, provozovateli totiž předáte práva pro přístup na Gmail skrze OAuth. Práva tedy můžete v administraci Google účtu kdykoliv zrušit jako pro každou jinou svázanou aplikaci.

Diskuze (26) Další článek: Foursquare startuje systém hodnocení ve stylu Yelpu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,