Historie | IT Osobnosti | Alan Turing

Alan Turing: Genius, který matematicky stvořil počítač. Narodil se před 110 lety

Řešením matematického problému se dostal k modelu teoretického stroje, který nese jeho jméno a je základem logiky univerzálních počítačů.

Při zpětném pohledu je u některých výjimečných lidí vidět, že v nich už od dětství dřímala genialita. To byl i případ Alana Turinga.

Tento článek na Živě.cz vyšel již před šesti lety, dnes si jím Alana Turinga připomínáme, protože uplynulo přesně 110 let od jeho narození...

Byl počat v Indii, kde jeho otec Julius pracoval, ale kvůli porodu se jeho rodiče vrátili zpátky do Anglie, kde se Alan, jakožto druhý syn, narodil – 23. června 1912. Už od mala měl zálibu v číslech a počítat se naučil dříve než číst. Bavil se vytvářením nových umělých slov, která ovšem tvořil se striktní logikou a návazností na existující termíny. Později se jeho koníčkem stalo bádání kolem čísla π. To ještě netušil, že jednou vytvoří matematický teoretický základ budoucím počítačům.

866017249
Alan Turing, když mu bylo 16 let (zdroj: Wikimedia, volné dílo)

Hlava se striktní logikou

Zajímavé střípky z jeho mládí, které zachytila Turingova matka Sara, ukazují, jak už od dětství věřila ve výjimečnost svého syna. Dokládají to i některé její kresby (fotografování sice už existovalo, ale nebylo ještě tak běžné). Můžeme na nich vidět například zamyšleného hocha, který při hraní pozemního hokeje místo souboje o míč zkoumá na kraji hřiště sedmikrásky.

Alan Turing

Matematik, který definoval základy moderní informatiky a teoreticky poprvé popsal obecně použitelný výpočetní stroj. Dále se proslavil v oboru kraptoanalýzy, za druhé světové války se spodílel na prolomení šifrovaných zpráv ze stroje Enigma.

  • narození: 23. června 1912
  • úmrtí: 7. června 1954
  • původ: Velká Británie

Jednou z typických Turingových vlastností byla neschopnost „čtení mezi řádky“ a doslovné chápání každé věty. Vše bral se zcela striktní logikou. Bohužel pro něj to mnozí nechápali, ba dokonce byl někdy označován za tvrdošíjného potížistu. Turing ale byl zkrátka jen důsledně logický. Například svůj občanský průkaz si odmítl podepsat, protože mu bylo při předání řečeno, aby do něj nic nepsal.

Už na střední škole v Sherborne se projevil Turingův velice zvláštní matematický talent. Jeho učitel si stěžoval, že zanedbával základní úkoly a místo toho se věnoval pokročilé matematice. Například podrobně zkoumal funkcí arctg(x) a měl pocit, že ji objevil. Ale v tom ho o nějaké dvě stovky let už někdo předběhl. Neustálé byly také stížnosti na neohrabanost jeho prací, které přes správný obsah postrádaly formu, což se v tehdejší „postviktoriánské“ Anglii těžko odpouštělo.

Na Sherborne se potkal s Christopherem Morcomem, se kterým společně matematicky bádali a stali se blízkými přáteli. Pro Turinga, který byl homosexuálem, byl Morcom dost pravděpodobně i platonickou láskou. A tak dost těžce nesl, když Morcom v únoru 1930 náhle zemřel na tuberkulózu a plánované společné studium na Cambridge se pro Turinga stalo sólovou jízdou.

V roce 1931 se tak Turing v univerzitním městě ocitl sám. Byl zakřiknutý a byl si plně vědom své homosexuality, kterou nijak neskrýval. Jakkoliv v této době bylo něco takového v Anglii trestné, Cambridge byla svobodným ostrovem tolerance, kde něco takového nikoho nepopuzovalo. Naopak, známých homosexuálů tu mezi žactvem i profesorským sborem bylo více. Nicméně plachý Turing se žádných večírků či filozofických disputací, kde by mohl navázat podobný kontakt, neúčastnil.

494280761
Fotografie Alana Turinga přibližně z roku 1930 (zdroj: Wikimedia, volné dílo)

I v Cambridge Turing opětovně narážel na problém, že věnoval spoustu času vynalézaním něčeho již známého. Fakt, že si před začátkem práce neověřoval, zda se nezabývá něčím již dokázaným, ukazuje opět na jistou ledabylost jeho práce. Nicméně, jeho důkazy byly občas kvalitnější a jednodušší a leccos se tím naučil, takže i tak již ve svých dvaadvaceti letech dokázal obhájit svou disertaci a stát se členem profesorského sboru.

Diskuze (75) Další článek: Tweety delší nebudou, ale Twitter přesto našel způsob, jak sdílet až 10 normostran textu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,