Hardware | Počítače

Aiptek iBeamBlock: modulární PC s projektorem a dotykovým displejem

Počítač v podobě stavebnice nabízí například Acer. Model Revo Build lze snadno rozšířit o úložiště nebo zvukovou kartu. O podobný koncept se pokouší i další společnosti a jednou z nich je tchajwanský Aiptek. Jeho model iBeamBlock se zatím skládá ze tří libovolných částí – samotného počítače, projektoru a baterie.

DSC_6726-2.jpg
Aitek iBeamBlock

Základem je stroj postavený kolem procesoru Intel Atom Bay Trail, konkrétně jde o model Z3735 s taktem 1,33 GHz. K dispozici je dvougigabajtová operační paměť, interní úložiště s kapacitou 32 GB, které lze rozšířit pomocí microSD a také Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Pro ovládání bez připojování periferií poslouží dotykový displej s úhlopříčkou 4,5 palce a IPS panelem.

DSC_6769-2.jpgDSC_6784-1.jpg

Zajímavé jsou však především dva moduly, díky nimž je možné přestavět počítač na projektor nebo přenosný počítač bez nutnosti napájení. Prvním příslušenstvím je projektor L400 s nativním rozlišením 1 280 × 720 se svítivostí 720 lumenů. Jako vstup může sloužit standardní HDMI, ale především propojovací konektory se základním počítačem iBeamBlock.

Druhým modulem je akumulátor PB-10 s kapacitou 12 000 mAh, který by měl uživit počítač i s projektorem po dobu dvou hodin. V případě použití bez projektoru se potom výdrž prodlouží o několik hodin.

Cena kompletního řešení je 699 euro, tedy asi 18 900 Kč, přičemž nejdražší je projektorový modul, jehož samostatná cena je 499 – asi 13 500 Kč. Na trh se zařízení dostane na konci prázdnin či začátku září.

Diskuze (2) Další článek: Expert odhalil, jak by šlo okrást Google, Microsoft či Facebook o desetitisíce korun měsíčně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,