Mobilní aplikace | Tipy

Adobe Scan: nová „skenovací“ aplikace má povedené OCR, které rozumí i češtině

Chcete-li někomu odeslat digitalizovaný dokument v papírové formě, není třeba žhavit skener (který už často ani nemusí být součástí domácí výbavy). V App Store či Play Store je dostatek aplikací, které si poradí s vyfocením dokumentu, jeho převodem na univerzální formát PDF, vylepšení čitelnosti i samotné odeslání. Nyní takovou aplikaci vydává také Adobe, které navíc přidává velmi povedené OCR, tedy rozpoznání textu a jeho snadnou digitalizaci. Dostupná je zdarma.

Výsledky samozřejmě budou záviset na kvalitě foťáku konkrétního smartphonu či tabletu, nicméně většina dnešních modelů si v případě dobrého osvětlení s vyfocením dostatečně kvalitního snímku poradí. Pokud skenujete běžný dokument, můžete se spolehnout také na automatické oříznutí dokumentu. Stejně tak jej ale můžete oříznout sami ručně včetně úpravy perspektivy.

U dokumentů se také bude hodit převod do odstínů šedi, které mohou zlepšit výsledky pro OCR. Následuje už jen uložení do PDF a upload na Adobe Cloud. Přímo z aplikace jej lze ale samozřejmě odeslat e-mailem nebo sdílet přes kteroukoliv oblíbenou platformu. Překvapením je především to, jak si poradí OCR s češtinou i v případě složitěji formátovaného textu.

Obdobnou a rovněž bezplatnou aplikaci má také Microsoft, který ji nazývá Office Lens a propojuje ji primárně s OneDrive a balíkem Office 365. I ta zvládá OCR, export do PDF a jeho jednoduché sdílení.

Diskuze (9) Další článek: V Dubaji už nasadili do služby prvního robotického policistu, do roku 2030 nahradí čtvrtinu lidských policistů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,