Monitory | Acer

Acer Predator Z35P je obřím herním monitorem. Konkurovat mu budou pouze dva modely

Když Acer představil v roce 2015 první herní monitor Predator s úhlopříčkou 35 palců, vytvořil tím novou kategorii monitorů. Před dvěma lety neměl při uvedení na trh konkurenci, a tak se jednalo o svatý grál hráčů. Teď už je situace na trhu odlišná, nicméně konkurenční modely stále spočítáme na prstech jedné ruky. Původní Predator nicméně v současné nabídce nevyhovuje především rozlišením, takže Acer uvádí inovovaný model Predator Z35P.

Největší změnou je tedy rozlišení - z původních 2 560 × 1 080 se zvětšilo na 3 440 × 1 440 - poměr stran je 2,39:1, či chcete-li přibližných 21:9. Rozlišení, které se blíží tradičnímu 4K nebude dělat problémy moderním grafikám od GTX 1070 nahoru. Ty si poradí s většinou moderních her i v tomto rozlišení bez většího zásahu do grafické kvality her.

S taktováním panelu

Podobně jako předchozí verze si bude i model Z35P lépe rozumět s grafikami od Nvidie - najdeme zde totiž podporu technologie G-Sync. Ta se postará o synchronizaci frekvencí na výstupu grafické karty a samotného panelu. V tomto případě je maximální frekvencí 100 Hz, nicméně podle webu Tftcentral je možné přetaktování na hodnotu 120 Hz. Tím se Acer dostává k běžné hodnotě současných herních monitorů. Zajímavostí však je, že oproti předchozímu modelu v tomto případě Acer slevil - původní Z35 nabízel maximální frekvenci 200 Hz.

Použitý zobrazovací panel je typu AMVA ­- spolehnout se tak můžeme především na vysoký kontrast. Ten je zde udáván hodnotou 2 500:1 a nezaostává ani maximální jas - 300 cd/m2. Odezvu potom při přechodu šedá-šedá udává výrobce na hodnotě 4 ms. Panel by měl pokrývat svými zobrazovacími vlastnostmi 100 % tradičního gamutu sRGB.

U monitorů těchto úhlopříček je zahnutí prakticky nezbytností - je mnohem pohodlnější, když je obraz i na okrajích od oka uživatele vzdálen podobně jako střed zobrazovacího panelu. Acer zde zvolil tradiční zahnutí 1800R - jeho poloměr je tedy 1,8 metru.

Mezi vstupy monitoru nechybí jedno HDMI 1.4 a DisplayPort ve verzi 1.2. Zároveň uživatelé budou moci využít USB hub se čtyřmi standardními konektory USB 3.0. Jen škoda že zde nenajdeme i USB typu C například pro rychlé nabíjení telefonů. Součástí jsou potom i integrované reproduktory s výkonem 9 W.

Predator Z35P se dostane na trh během několika následujících týdnů za cenu 1 100 dolarů. U nás tak můžeme tipovat částku kolem 32 tisíc korun.

Minimální konkurence

Největší konkurencí je v současné době AOC AG352UCG, který nabízí velmi podobné parametry - 35 palců, totožné rozlišení, panel typu VA a liší se pouze mírou zahnutí. Využívá totiž dvoumetrový poloměr, takže není zahnutí tak výrazné. Jeho největší zbraní je ale jednoznačně cena - v českých e-shopech je totiž k dostání za necelých 23 tisíc.

Druhým monitorem s úhlopříčkou 35 palců, který nabízí obdobné parametry je HP Omen X 35. Tady jsou parametry zcela totožné a nevylučovali bychom ani použití shodného panelu. Rozhodovat tak může design, který více staví na tenčích rámečcích. Cena se aktuálně v českých obchodech pohybuje kolem 32 tisíc.

Víc pětatřicetipalcových monitorů v současné době na trhu nenajdeme. Pokud zatoužíte po velkém obraze, můžete sáhnout ještě po dvou modelech s o palec menší úhlopříčkou - Asus PG348Q nebo Acer X34A Predator. V těchto dvou případech však výrobci postavili monitory na panelu typu IPS, což se odrazilo na ceně, která může atakovat 34 tisíc korun.

Diskuze (2) Další článek: SSD a paměti jsou teď velmi drahé, s nákupem počkejte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,