Bezpečnost | USA | FBI

Absolutní soukromí neexistuje, tvrdí ředitel FBI

Naprosté soukromí v USA neexistuje, míní současný ředitel Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) James Comey. „Ani naše vzpomínky nejsou v Americe absolutně soukromé,“ uvedl na půdě soukromé univerzity Boston College během konference na téma kybernetické bezpečnosti, informovala CNN.

Svá slova vysvětluje tím, že vždy existuje možnost, kdy bude osoba vyzvána, aby soudu svěřila důvěrné informace ze svého života, byť v tomto směru jsou určitá omezení. „Nicméně základní princip je ten, který jsme v této zemi vždy akceptovali, a to že v Americe neexistuje absolutní soukromí,“ řekl šéf FBI.

Prohlášení přišla v době, kdy nejen technologickým světem rezonuje kauza zveřejnění údajných tajných dokumentů CIA, které poodhalily široké spektrum nástrojů a technik používaných tajnou službou ke sledování prostřednictvím internetu.

Comeyho trápí aktuální trend zabezpečování komunikačních aplikací, ale i zařízení samotných. FBI to totiž výrazně ztěžuje práci. Pro ilustraci: FBI získala za poslední čtyři měsíce uplynulého roku jako součást vyšetřování přístup k 2 800 zařízením. Dostala se však pouze do 1 200 z nich.

Šéf agentury si myslí, že určité nezbytné kompromisy v oblasti soukromí v rámci zvýšení bezpečnosti by tolerovali i takzvaní Otcové zakladatelé - státníci, kteří se svého času přičinili o vznik Spojených států.

Celé vystoupení Jamese Comeyho si můžete pustit na videu:

Diskuze (28) Další článek: Japonského robota pohání místo čipu DNA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,