Technologie | Hardware

7nm výrobní proces u TSMC je hotový, výroba ve velkém začne už v červnu

Původně se hovořilo o tom, že se 7nm výrobní proces dostane na trh v masové míře až na konci roku 2018, nebo v prvním kvartále následujícího roku. U TSMC udělali v posledních měsících velký kus práce a finální masová výroba se rozběhne o tři měsíce dříve.

Již nyní má TSMC zcela vyprodané výrobní kapacity, uvádí DigiTimes. Ostatní firmy budou muset počkat na otevření dalších výrobních linek a navýšení celkové kapacity.

Dle DigiTimes budou prvními zákazníky Apple a Qualcomm. To by naznačovalo, že výroba je sice připravena pro masivní produkci, ale z počátku hlavně pro menší čipy a ne ty velké komplexní, které se nacházejí v grafických kartách.

TSMC svému 7nm výrobnímu procesu hodně věří a očekává, že by se start výroby měl velmi kladně podepsat do finančních výsledků firmy již ve druhém kvartálu tohoto roku. Stále však budou nejvyšší příjmy firmy plynout z aktuálního 16nm, respektive 12nm procesů. Právě aktuální 12-16nm jsou nyní rekordně využívány, a to hlavně díky velké poptávce ze strany firmy Bitmain, která chce toto léto na trh uvézt svoje ASIC řešení pro těžbu krypto měny Etherum.

Bohužel stále nevíme, zda tento proces využije i Nvidia ještě tento rok, nebo se spokojí s 12nm u své připravované architektuře Turing. Zatím to vypadá, že AMD i Nvidia vsadí spíše na ověřený 12nm a na nový 7nm přejdou až v roce 2019, kdy bude proces otestovaný a odladěný pro větší a komplexnější čipy.

Diskuze (8) Další článek: Intel nevydá opravu Spectre pro starší procesory Core 2 a některé procesory Nehalem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,