Hardware | Grafické karty

5 grafických karet, které lze rozumně koupit i při současné krizi

  • Když najdete dostupnou grafiku, bude velmi drahá
  • Vybrat výhodnou kartu je složité, většinou je třeba čekat na dostupnost
  • Někdy je potřeba zamířit i na Amazon

Situace na trhu s grafickými kartami je v posledním půlroce velmi špatná a nic zásadního se na tom nezmění ani v průběhu roku 2018. Podle Nvidie (Forbes) mají ceny karet růst minimálně do letošního podzimu. Vinou těžařů je většina grafik nedostupná a u zbytku jsou velmi vysoké ceny i kvůli drahým pamětem, kde výrobní kapacity aktuálně požírá mobilní segment.

Doba k výhodnému nákupu grafiky tak možná přijde až na konci roku nebo dokonce až ten příští. Pokud ale nechcete nebo nemůžete čekat, přeci jen lze vybrat několik přijatelných variant. Pobrali jsme se e-shopy a zjistili, co jde v jednotlivých cenových segmentech koupit.

Na vlastní kůži jsme nicméně pocítili, jak aktuálně fungují skladové „zásoby“ e-shopů. Když jsme během dopoledne vybrali zástupce do nejlevnější kategorie v podobě RX560 od Asusu, byl naskladněn v počtu jednotek kusů na největším českém e-shopu. O pár hodin později, při psaní článku, už je nedostupný. Není tedy vyloučeno, že se ani v případě námi vybraných modelů situace bude opakovat.

Pomocníkem tak mohou být hlídací psi, které nabízí většina e-shopů. V nich si stačí nastavit upozornění ve chvíli, kdy se karta objeví na skladě nebo její cena klesne pod určitou hranici.

Herní základ: Sapphire Pulse Radeon RX 560 4G OC

Cena: 4 100 korun

V případě AMD je aktuální situace velmi jednoduchá. Kromě nižší třídy nelze z moderních karet zakoupit prakticky nic. Musíte mít velké štěstí, abyste v e-shopech narazili na naskladněnou RX 580. U RX 570 nebo karet Vega 56 a 64 je tato šance prakticky nulová.

Snímek obrazovky 2018-02-28 v 16.01.30.png
RX 560 je výhodnější než GTX 1050. Navíc je jako jediná herní karta od AMD dobře dostupná

Alespoň u levných RX 560 je dostupnost přeci jen o něco lepší. Ty jsou zároveň skvělou volbou do levné herní sestavy. Jsou totiž přímou konkurencí pro GTX 1050, která však za podobné ceny nabízí pouze 2 GB paměti. A to je pro hraní nových her s obřími texturami málo.

Model od Sapphire nabízí především dobré provozní vlastnosti. Mimo zátěž je karta jen stěží slyšitelná a ani při hraní není hlučnost nijak extrémní. Výkon je na hraně pohodlného hraní nových her ve Full HD při středních detailech.

Pokud si chcete dobře zahrát náročnější tituly jako je PubG nebo Kingdom Come, připlaťte nějakých 1 300 korun a sáhněte po některém modelu GTX 1050 Ti. Ten nabídne stejnou kapacitu paměti a o nějakých 20 procent vyšší výkon.

Diskuze (55) Další článek: Obří nizozemská banka zvažuje přímou podporu kryptoměn

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,