Software | Nejlepší programy

4 způsoby jak bezpečně vyzkoušet podezřelý software

  • Pokud si nejste jisti staženou aplikací, instalace do běžného sytému není rozumná
  • Lepší variantou je instalace do virtuálního sytému nebo sandboxu
  • Zkusit můžete i otestování v prohlížeči

1. Virtualizace

Nejbezpečnějším způsobem, jak vyzkoušet software, u nějž si nejste jisti bezpečností, je jednoznačně virtualizace celého systému. V tomto případě je takřka nemožné, aby malware spuštěný ve virtualizovaném prostředí ovlivnil chod hostitelského systému.

Pokud si chcete být stoprocentně jisti zabezpečením, pak ve virtuálním nástroji nikdy nepovolujte tzv. Bridge režim, a pokud je to možné, zakažte také síťovou komunikaci. Pokud testujete internetový nástroj, který připojení vyžaduje, pak se vyhněte zadávání osobních údajů, které mohou být odposlechnuty nezávisle na prostředí v jakém je software spuštěn.

Scrn-03-31-001.png
Vmware Player

Na výběr máme především dva bezplatné nástroje, které pro provoz virtuálního systému provozovat. Prvním z nich je Vmware Player, jež nabízí dobře optimalizovaný chod pro většinu běžných systémů. Ať už jde o Windows nebo některou z linuxových distribucí, k dispozici budou v drtivé většině případů všechny potřebné ovladače pro bezproblémový chod.

Druhou variantou je potom VirtualBox, který je vydáván jako open-source. Jeho nevýhodou může být horší optimalizace, jak využít dostupné systémové prostředky. Na druhou stranu zde najdete možnost vytvářet tzv. snapshoty, kdy virtuální systém zakonzervujete v určité podobě, k níž se lze po experimentování snadno vrátit.

Diskuze (17) Další článek: Jazykové kurzy Duolingo vás dnes naučí jazyk smajlíků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,