4 nejlepší programy pro zpracování fotek z dovolené

Hromady fotek z výletů, dovolených a prázdninových akcí volají po zpracování. V čem se vám budou krotit nejlépe? Radíme s přispěním názorů čtenářů Živě.cz

Léto je obdobím roku, kdy bezesporu vznikne nejvíce fotek. Dovolené, prázdniny, zážitky, vše chce být zaznamenáno a fotoaparáty se plní jak zajímavými snímky, tak hromadou nicneříkajících „výcvaků“. Plné paměťové karty pak volají po rychlém zpracování, což zpravidla obnáší promazání nepovedených či duplikovaných snímků, protřídění těch kvalitnějších, úpravy expozice, ořezu, barev atp., leckdy i retuše či aplikování efektů, hodí se i možnost zápisu EXIF informací v podobě klíčových slov a popisu fotek, nebo přiřazení geografických souřadnic.

Hledali jsme spolu se čtenáři Živě.cz na fóru nejvhodnější programy pro Windows, které výše uvedené rutiny dokážou odbavit nejlépe. Z bohaté diskuze vzešly čtyři programy, které jsou používané nejčastěji a výběr se shoduje i s našimi zkušenostmi v redakci.

S čím na fotky v Macu?

Uživatelé počítačů značky Apple mají dobrý program pro zpracování fotek už v základní výbavě. Pokud chtějí více pokročilých nástrojů, lze doporučit Adobe Lightroom nebo Apple Aperture.

První čtverka je jasná. Každý program má ale svá specifika a žádný neumí úplně všechno. U jednotlivých programů najdete informace o hlavních výhodách a nedostatcích. Nejuniverzálnější je Zoner Photo Studio, na pokročilejší úpravy se hodí Photoshop elements, pro zpracování fotek ve formátu RAW je přímo stvořen Lightroom a nedostižný poměr ceny a výkonu má bezplatná Picasa.

Velmi málo rozšířenou alternativou bezplatné Picasy je řešení od Microsoftu v podobě programu Fotogalerie, který je součástí balíčku Live Essentials. Má chudší výbavu i méně intuitivní ovládání, ve výčtu jej proto ani nedoporučujeme.

Mohlo by vás také zajímat:

Nemálo uživatelů si však s jedním programem při zpracování fotek nevystačí. Zpravidla tak jeden z těch čtyř stěžejních doplní nějaké speciality na pokročilé editační úpravy, jako je například Gimp nebo Photoshop, případně na pokročilou tvorbu panoramat, jako je PanoramaStudio nebo Hugin, případně také specialisty na HDR, jako je Photomatix Pro.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,