33 aplikací z Windows Storu, které stojí za to

Ve Windows Storu najdete hromadu nepovedených programů, přibývají ale i ty kvalitní. Tato třicítka patří k těm nejoblíbenějším. Stojí za vyzkoušení.

Windows Store sice šíří své nabídky stále nemůže konkurovat zavedenějším platformám v čele s Play Storem od Googlu a App Storem od Applu, to ale neznamená, že zeje prázdnotou, případně jen nepoužitelným odpadem. I zde najdete povedené kousky, které si zaslouží přinejmenším vyzkoušení.

Hudební služby

Windows Store nabízí aplikace pro většinu internetových streamovacích hudebních služeb. Některé z těchto přehrávačů však nevytvořili přímo autoři služby, ale fanoušci.

Spotlite

Spotify sice svůj vlastní přehrávač ve Windows Storu nemá, zastoupila jej ale komunita a docela se to povedlo. Přehrávač Spotlite nabízí prakticky všechny funkce desktopové verze.

803275016
Neoficiální Spotify pro Windows 8+

Deezer

Deezer má v katalogu oficiální přehrávač. I ten nabízí většinu funkcí známých z webu.

322577769
Deezer pro Windows 8+

Outcoldplayer (Google Play Music)

Google na Windows Storu nehledejte – snad pouze starší aplikaci pro vyhledávač.  Store je ale plný neoficiálních klientů pro jednotlivé služby. Outcoldplayer umožňuje poslech muziky ze služby Play Music a to jak z předplatného, tak bezplatného  hudebního úložiště.

900208259
Outcoldplayer je Play Music pro Windows 8+

Rdio

Z velkých hudebních služeb si zmínku zaslouží ještě Rdio. I toto rádio se může pochlubit oficiální přehrávačem na Windows Storu

633371041
Rdio pro Windows 8+

Video služby

Americkým žebříčkům nejpopulárnějších aplikací ve Windows Storu vládne mimo jiné i Netflix. U nás není k dispozici, zastupují jej ale lokální služby a televizní archivy

Hyper for YouTube

Jak už jsem napsal výše, Google moderní aplikace z Windows 8+ víceméně ignoruje, zastupuje jej tedy komunita. Je to i případ přehrávače Hyper pro YouTube. Lze jej používat anonymně, o přihlášení k účtu ale nabídne další funkce včetně osobní knihovny.

443842403
Neoficiální YouTube pro Windows 8+

iVysílání

Televizní archiv nabízí na Windows 8+ také Česká televize, která do Storu vypustila i přehrávače pro svůj zpravodajský a sportovní kanál. Ivysílání pro Windows nabízí přehled doporučených pořadů i jejich řazení podle žánru a vyhledávání.

216562223
iVysílání pro Windows 8+

Prima Play

Jednoduchý televizní archiv Play má na Windows také Prima a to ze všech svých kanálů.

533844729
Prima Play pro Windows 8+

Topfun

Česko sice Netflix nemá, k dispozici je ale několik filmových videopůjčoven. K těm největším patří Topfun. Má i aplikaci pro Windows.

747336088
Topfun pro Windows 8+

Voyo

Topfunu směle sekunduje Voyo od provozovatele televize Nova. Jedná se o relativně mladou aplikaci, která se ve Storu objevila teprve nedávno.

56500165
Videopůjčovna Voyo pro Windows 8+

O2 TV Go

Aplikaci pro Windows 8 představilo i O2 pro svoji internetovou televizi O2 TV Go. Předplatitelé tak mohou přímo na počítači s Windows  sledovat běžné televizní kanály.

437701977
O2 TV Go

VLC for Windows 8

Pokud video raději přehráváte z lokálního úložiště, aktuálně patří k nejpopulárnějším přehrávačům VLC for Windows 8. Rozsah funkcí je ale zatím bohužel mnohem menší než u jeho desktopového jmenovce. 

32128378
VLC pro Windows 8+

Sociální sítě

Mezi klíčové aplikace patří podpora základních sociálních a IM sítí.

Facebook

Facebook připravil aplikaci pro Windows 8 relativně pozdě. Nabízí základní jednoduché rozhraní jako na tabletu.

69952651
Facebook pro Windows 8+

Twitter

Jednoduchý klient připravil také Twitter, i když na Storu najdete i hromadu těch neoficiálních a v mnoha ohledech propracovanějších, jedná se ale často o placené programy. Třeba Tweetro+Tweetium.

477541637
Twitter pro Windows 8+

Skype

Skype se na Windows nachází v poměrně unikátní situaci. K dispozici je jak v desktopové a pokročilejší podobě, ale i jako moderní a jednodušší aplikace. Tu nejspíše ocení opravdu pouze majitelé tabletů. Desktopový klient má méně chyb a je přehlednější. 

99225662
Skype pro Windows 8+

Viber

Vedle Skypu můžete ve formě moderní aplikace použít také VoIP službu Viber. Abyste jej ale mohli na Windows aktivovat, musíte mít i klient na mobilním telefonu. Viber totiž nepoužívá žádná uživatelská jména a hesla, ale aktivuje se pomocí telefonního čísla a ověřovací SMS přímo na konkrétním zařízení. 

815673371
Viber pro Windows 8+

Nástroje

Facebook a další aplikace tvoří vrchol popularity na Windows Storu, pak tu je ale i rozsáhlý zástup všemožných nástrojů – čteček zpráv, správců času a GTD aj.  

Nextgen Reader

Pokud odebíráte RSS ve Feedly, Nextgen Reader by se vám mohl líbit, zdroje odebírá právě z této služby. Za 60 korun získáte kompletní čtečku s vyhledáváním i čtecím režimem, kdy se zobrazují optimalizované články přímo v aplikaci.

193324871
RSS  čtečka Nextgen Reader

2Day

2Day je komplexní úkolovník původem z Windows Phonu. Nabízí synchronizaci včetně Exchange a Outlook.com.

985422508
Úkolovník 2Day

Wunderlist

Dalším populárním úkolovníkem je i Wunderlist, který umožňuje sdílení seznamů s dalšími uživateli. 

457264225
Úkolovník Wunderlist pro Windows 8+

Dobrý plán

Dobrý plán by se mohl zalíbit všem školákům a studentů, jedná se totiž o jednoduchý elektronický školní rozvrh. 

673653966
Dobrý plán, aneb školní rozvrh na počítači

Code Writer

V moderní aplikaci pro Windows lze i kódovat. Na Storu najdete hned několik editorů zdrojových kódů. K těm zdařilejším patří Code Writer, který nabízí barevné rozlišení kódu a některé pokročilejší editační funkce.

213289511
Editor zdrojových kódů Code Writer

Toolbox for Windows 8

Toolbox for Windows 8 je balík několika widget, které lze spustit naráz v jednom rozděleném okně. Jedná se tedy o určitou formu grafického multitaskingu. Aplikace nabízí několik scénářů včetně toho na obrázku, který slouží k rychlým poznámkám a brainstormingu. Okno aplikace v tomto případě obsahuje hlasový záznamník, miniaturní webový prohlížeč a plátno pro kreslení třeba stylusem i myší. 

654518896
Toolbox je několik aplikací v jedné

Evernote Touch

Ve Windows Storu nechybí ani pokročilý poznámkovník Evernote, respektive jeho jednodušší verze Evernote Touch.

483589037
Evernote Touch pro Windows 8+

OneNote

A to samé platí i o OneNote od Microsoftu. Jeho desktopovou verzi Microsoft již dříve uvolnil zdarma. Ta moderní a především dotyková je zdarma odjakživa.

74140777
OneNote pro Windows 8+

MSN Počasí

Počasí od Microsoftu je jednou z nejzdařilejších aplikací na celém Windows Storu. A to díky češtině i maximu informací počínaje hodinovou předpovědí a konče animacemi srážek i oblačnosti nad Českem a Evropou. A to vše v češtině.   

833695873
MSN Počasí (dříve Bing Počasí) je jednou z nejpovedenějších meteostanic na Windows Storu

Svátky

Svátky patří k nejstarším českým aplikacím pro Windows 8+. Je vlastně naprosto primitivní, ale její potenciál spočívá v aktivní dlaždici, která neustále ukazuje, kdo má aktuálně svátek. Chová se tedy jako jednoduchý widget.    

331786787
Aplikaci ani nemusíte spouště, vše potřebné totiž zobrazí už aktivní dlaždice

World Astro Clock Light

Pokud plánujete dovolenou v jiné časové zóně, případně si nejste jisti přepočtem času mezi pásmy, určitě vyzkoušejte tento program, který se hodí i na Silvestra.    

963195330
Už se neztratíte v pásmovém čase napříč světem

Mapy

Slabinou Windows Storu jsou mapy – tedy alespoň optikou českého uživatele. Ty základní od Microsoftu nejsou v Česku stále tak dobré jako v případě Googlu a Seznamu.  Je to ale několik alternativ a neoficiálních aplikací pro Google Maps. Nejsou ale příliš dobré. Pokud chcete mapy od Googlu, nejlepší jsou ve webovém prohlížeči. TO samé platí o Mapy.cz.

HERE Maps

Z alternativ má do budoucna velký potenciál Nokia a její mapový portál HERE, který má ve Storu svoji aplikaci. Nokia má v Česku svůj vlastní kartografický tým (původní Navteq), její mapy by tedy mohly výhledově konkurovat Seznamu i Googlu. Slabinou aplikace je zatím nedostatečná lokalizace.

79342430
HERE Maps od Nokie pro Windows 8+

Smartmaps

Na Storu najdete také mapovou aplikaci od Smartmaps. Toto kartografické studio dnes patří pod křídla Seznamu, čili česká internetová jednička má vlastně i zde nepřímé zastoupení. Aplikace má sice otřesné GUI, ale na druhou stranu nabízí bezplatné stažení kompletního rastrového autoatlasu.  

529972419
Klasický autoatlas a klidně i offline

iKatastr

Aplikace iKatastr je sice primárně určená pro zobrazení katastrální mapy, obsahuje ale i podrobnou topografickou vrstvu od ČÚZK.    

307610697
Katastrální i podrobné topografické mapy

Pro kreativce

Na Windows Storu už dnes narazíte i na několik docela povedených bezplatných fotoeditorů a dalších kreativních nástrojů.

Fhotoroom

Fhotoroom nabízí hromadu kreativních filtrů pro fotografie po vzoru Instagramu, stejně tak ale disponuje i klasickými šoupátky pro přesnější korekci. 

479383076
I na Windows 8+ snadno vylepšíte fotografii

Fotor

To samé co Fhotoroom umí i Fotor. Liší se v podstatě jen trošku odlišným GUI. I tato aplikace ale nabízí jak fotomrvítka, tak šoupátka na kontrast, jas aj.
559120469
A ještě jedno bezplatné fotomrvítko pro Windows 8+

Bamboo Paper

Bamboo Paper je povinností pro všechny, kteří mají tablet s digitizérem a Windows. Pomocí stylusu se v tomto kreslítku pracuje velmi dobře, software totiž linky shlazuje, takže i myší uděláte ladnou a rovnou křivku. K dispozici máte několik štětců.  

718716040
Jeden z důvodů, proč investovat do tabletu s podporou stylusu

AutoCAD 360

Windows 8+ už vzali na milost i v Autodesku a připravili pro něj několik jednoduchých bezplatných aplikací. Jednou z nich je i AutoCAD 360 pro jednoduché plánování.

481715958
Jednoduchý AutoCAD zdarma pro Windows 8+
Diskuze (46) Další článek: Nejstahovanější seriály roku: prvenství obhájila Hra o trůny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,