28 zákeřných detailů, které przní notebooky

Proč nám to jenom ti výrobci notebooků dělají. I když do stroje dají zajímavou výbavu, často se objeví detaily, které celý dojem zkazí. Na co si dát pozor?
Kapitoly článku

Už víte, jak správně vybrat hardwarové parametry notebooku a jak se vyznat v aktuální nabídce notebooků. Dnes se dozvíte o detailech, které při výběru nového notebooku nesmíte podcenit. Jsou to věci, který jinak dobrý notebook dokážou pěkně zkazit. Ověřte si je při nákupu notebooku v prodejně, nebo v rámci 14denní zkušební lhůty při nákupu z e-shopu.

Konstrukce: víko umí pěkně naštvat

Správný notebook je dostatečně pevný na to, aby během své životnosti dokázal sloužit bez destruktivní újmy únavou materiálu. To s přehledem zvládnou i dobře navržené levné notebooky z plastu. Dále by konstrukce neměla nijak omezovat při práci s notebookem.

Slabým článkem jsou typicky špatně uchycené panty spojující displej se základnou. Mechanické namáhání při otevírání a zavírání může při špatné konstrukci způsobit zpravidla praskliny plastu, ve kterém jsou uchyceny kovové části pantů. V tomto směru je však kontrola před nákupem poměrně komplikovaná, očima toho mnohdy moc neodhalíte. Ale čím robustnější pant, tím lépe.

722545557 
Levný notebook s až příliš odbytými plastovými panty. Prasklina byla otázkou času.

Nezřídka lze narazit na notebooky, které mají velmi malý úhel otevření displeje. Někdy natolik extrémně, že je to nepohodlné i při typické práci u stolu, častěji se omezení projeví až při práci na klíně. Je to pak velmi omezující a člověka z toho pořádně bolí za krkem. Nejčastěji tímto neduhem trpí notebooky od Asusu nebo Toshiby.

Velmi otravné je nepohodlné otvírání víka. Při výběru dbejte na to, aby bylo možné víko vždy hned napoprvé a poslepu otevřít. Každodenní rutinu dokáže znepříjemnit také příliš tuhý kloub, který znemožní otevření displeje jednou rukou.

90601632 
Ja za co vzít? Nezvedne se základna?

A ještě poslední věc, kterou je při otevírání dobré zkontrolovat, ale bude to chtít bližší a pozorný pohled – pokud zaberete prstem proti odporu kloubu a víko se při otevírání viditelně prohne, svědčí to o příliš měkké konstrukci víka. Takové bude bezesporu zanedlouho vrzat a svědčí to rovněž o chabé ochraně displeje.

Nezřídka vídaným jevem je otisk klávesnice na displeji. Přestože si budete dávat pozor a displej udržovat v čistotě, při zavření dojde ke kontaktu displeje s klávesnicí, na které ulpí přirozená mastnota z vašich prstů. Výsledkem je otisk klávesnice na displeji.

Z konstrukčního hlediska dále zkontrolujte, zda není nelogické rozmístění konektorů. Stále jsou výrobci, kteří neváhají umístit hlavní sadu konektorů na pravou stranu – přesně tam, kde zpravidla máte myš a ta se pak musí přetlačovat s kabelem k monitoru, ke sluchátkám či USB kabelem k čemukoli… Při umístění konektorů vzadu počítejte s horší přístupností, ale zase to na stole udržuje pořádek, tak budiž, může být. Ovšem pozor, zda třeba zapojení kabelu do grafického výstupu neomezí sklon otevření displeje.

816518294
Kam s myší, když napravo od notebooku bude průvan a změť kabelů?

Notebook vám dále může znepříjemnit práci nevhodně umístěnou ventilací. Pracujete-li rádi s notebookem na klíně, zkontrolujte si rozmístění nasávacích otvorů, leckdy bývá soustředěno jen do malého místa, které bezpečně zacpete stehnem. Notebook se pak může snadno přehřát. A pozor také na výdechy – když vám fouká teplý vzduch na ruku položenou na myši hned vedle notebooku, zaděláváte si na zdravotní problémy.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,