16 otázek a odpovědí o prohlížeči Microsoft Edge

Bude umět Edge synchronizovat hesla a záložky? Na jakých OS poběží? Kdy bude podporovat slíbené doplňky? A co podpora Javy nebo třeba Silverlightu? 16 střípků o Edge.

Minulé dva týdny patřily Microsoftu a jeho dvěma klíčovým konferencím Build a Ignite. Ta první byla věnována především vývojářům a částečně i širší veřejnosti, ta druhá se pak soustředila na podnikovou klientelu. Redmondská korporace ale v jejich stínu uspořádala ještě jedno setkání v samotném srdci Mountain View.

879466108
Nástupce Internet Exploreru – MIcrosoft Edge aka „Project Spartan“

Microsoft Edge Web Summit prezentoval novinky pro tvůrce webů v novém prohlížeči Edge (Spartan), který nahradí stárnoucí Internet Explorer. Vývojářský tým při této příležitosti uspořádal také twitterovou diskuzi. Pokud máte nějaký dotaz, můžete jej položit do fronty a možná se dočkáte odpovědi buď přímo od Microsoftu, nebo komunity. Stačí svůj tweet ideálně adresovat pro @MSEdgeDev a především označit klíčovým slovem #askmsedge.

Jelikož se toho za posledních několik měsíců událo poměrně hodně, pročetli jsme Twitter a další zdroje Microsoftu a vypíchli jsme ty nejdůležitější střípky o novém prohlížeči, které Microsoft už oznámil, nebo alespoň potvrdil, že na nich opravdu pracuje.

1. Proč přejmenovali Spartana na Edge?

Microsoft konečně našel název pro svůj nový webový prohlížeč. Nebude to Internet Explorer 12 a nebude to ani Spartan. Finální název je Microsoft Edge. Prohlížeč se tedy jmenuje po svém novém vykreslovacím jádru EdgeHTML, které je zcela přepracovaným a odlehčeným pokračovatelem původního Tridentu ze světa Internet Exploreru.

481663652
Geneze nového loga

Edge zdaleka nebyl jedinou zvažovanou možností. Do finálního výběru se dostaly čtyři názvy s různými variantami bez a se slovem Microsoft na začátku. Firma dokonce při výběru zkoumala, jaký název by se líbil uživatelům Chromu, které k sobě bude chtít přetáhnout.

Edge lze přeložit jako ostří, okraj nebo třeba hrana. S trochou nadsázky možná okraj propasti, do které se pomalu řítil Internet Explorer, když jej před lety začal válcovat Firefox a Chrome.

2. Dostane se Edge na konkurenční platformy?

Ačkoliv internetem v posledních měsících kolovaly různé spekulace, Microsoft oficiálně oznámil, že v tuto chvíli jasně platí, že Edge bude k dispozici pouze na Windows 10. Podpora Windows 8.x v plánu není a to samé platí o Androidu, OS X a iOS.

3. Proč Edge nepoužívá populární WebKit/Blink?

Podle Microsoftu bylo snazší vylepšit a ořezat Trident, než použít WebKit, případně jeho odnož Blink, kterou vyvíjí Google. Zároveň platí, že kdyby Redmond přešel třeba právě na Blink, byl by technologicky příliš závislý na Googlu a těžko by sám prosazoval různé změny a optimalizace.

4. Proč nebude Edge na Windows 7?

Microsoft Edge je moderní aplikace z Windows Storu, nikoliv klasický Win32 program. Jelikož Windows 7 technologii moderních aplikací nepodporuje, nelze pro něj přepsat ani Edge, aniž by vznikl úplně jiný program.

5. Zůstane starý Internet Explorer ve Windows?

Výchozím prohlížečem bude sice Edge, ale IE v systému zůstane. S jeho dalším vývojem nicméně nepočítejte, zůstane tu totiž především jako prohlížeč pro staré webové aplikace napsané pro staré verze IE a ty, které vyžadují třeba Silverlight. V mobilní verzi Windows 10 Internet Explorer nebude.

6. Bude vývoj Edge stejně rychlý jako třeba v případě Chromu a jeho častého vydávání nových verzí?

Ano, mnohé tomu napovídá. Třeba už jen to, že součástí hlavního názvu není verze. Prohlížeč se prostě jmenuje Edge, přičemž verze není pro běžné uživatele důležitá, program se totiž bude průběžně aktualizovat z Windows Storu. Vývoj a distribuce tedy bude podobná jako u zmíněného Chromu. Čekejme hromadu drobných aktualizací, kterých si běžný smrtelník ani nevšimne, a konec velkých skokových upgradů s hromadou nových funkcí. Budou jednoduše přicházet průběžně.

200899855
Edge je předinstalovaná aplikace z Windows Store, skrze tento systém se tedy bude i průběžně aktualizovat

7. Bude Edge podporovat doplňky jako Chrome, Firefox a další?

Ano, jednou z novinek, která dorazí v některém z příštích upgradů prohlížeče, bude podpora jednoduchých doplňků, které by se měly funkčně podobat těm, které znáte třeba z Chromu, Opery a katalogu Userscripts. Mluví se dokonce o podpoře přímo těch z Chromu. Bude to ale až později po vydání Windows 10 RTM.

149539897
Doplňky dorazí nejdříve v létě po vydání Windows 10 RTM

8. Bude doplňky podporovat i mobilní Edge?

Výhledově Microsoft slibuje podporu doplňků i ve verzi pro mobilní telefon, v tomto případě je to ale zatím spíše jen idea a dlouhodobý cíl.

9. Bude Edge synchronizovat hesla a záložky?

Jednou ze slabin IE byla velmi slabá synchronizace. V případě Edge se to změní a prohlížeč nabídne podobnou synchronizaci jako ostatní prohlížeče. I v tomto případě se ale bude jednat o funkci, která dorazí až po vydání Windows 10 RTM, tedy nejdříve během letních prázdnin.

10. Bude mít Edge nějaký Beta/Dev aktualizační kanál jako Chrome?

Zatím ne. Jedinou šancí, jak získat testovací verzi Edge, tedy bude nainstalovat testovací Windows (program Insider). Otázkou zůstává, co se stane v létě, až Microsoft zveřejní Windows 10. Stále častěji se mluví o tom, že Desítky budou poslední velkou verzí Windows a Microsoft poté přejde na systém průběžných a častějších aktualizací. Pokud tomu tak bude, program testovacích Windows Insider by mohl fungovat i nadále a to včetně přístupu ke zkušebním verzím Edge.

11. Proč má Edge podle HTML5test.com stále tak nízké skóre?

Protože mnohé technologie skutečně stále nepodporuje. Podstatné je ale to, že hromadu z nich brzy získá právě formou aktualizací z Windows Storu. Aktuální stav podpory webových technologií najdete na webu dev.modern.ie/platform/status, přičemž u hromady těch, které znáte třeba z Chromu, svítí buď in development, nebo alespoň under consideration (třeba Web Speech API).

25299907
Co Edge podporuje a co podporovat možná bude?

Zároveň platí, že podporu některých technologií Edge jednoduše přeskočil. Typickým příkladem je rychlejší protokol SPDY od Googlu, který nahrazuje klasický HTTP. Edge SPDY nepodporuje, protože podporuje jeho nástupce HTTP/2.

Jiným příkladem je technologie WebRTC, která umožňuje přenášet video a zvuk mezi dvěma počítači bez potřeby speciálních doplňků, Flash Playeru aj. Zatímco Google propaguje WebRTC, Microsoft pracuje na podobné technologii Object RTC, kterou bude podporovat Edge. Jelikož se mnozí snaží prosadit ORTC jako nástupce WebRTC, časem by snad mohlo platit, že se bude jednat o kompatibilní technologie.

12. Google zkouší nové webové technologie na webu Chromeexperiments.com. Má něco takového i prohlížeč Edge?

Ano, i když nabídka experimentů není tak velká. Často jsou ale zase propracovanější – k dispozici je třeba letecký simulátor Flight Arcade. Přestože jsou testovací webové aplikace optimalizované pro Edge, v ideálním případě by pochopitelně měly fungovat ve všech prohlížečích s podporou HTML5 a dalších moderních technologií.

931669548 232880470 209769471
Jedna z testovacích aplikací optimalizovaná pro Edge – Flight Arcade

13. Bude Edge podporovat Silverlight a Javu?

S příchodem Edge se Microsoft definitivně loučí s podporou technologie ActiveX a BHO (Browser Helper Object). Z prohlížeče tedy zmizela jak podpora Javy (Java aplety), tak Silverlightu a dalších specializovaných pluginů. Na stranu druhou si ale Microsoft zatím nemohl dovolit zrušit podporu Flash Playeru, a tak jej podobně jako Google zabudoval natvrdo přímo do prohlížeče. Teoreticky by to mohl udělat i se svým Silverlightem, zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Se Silverlightem se do budoucna už prostě nepočítá.

139853840
Silverlight, ani Javu v Edge nehledejte

14. Edge zatím neumí ani základní věci z IE. Změní se to?

Ano i ne. Edge má být absolutně jednoduchý a o případnou funkčnost se mají postarat spíše plánované doplňky. Na druhou stranu ale zkušební verzi skutečně chybí hromada elementárních věcí – třeba anonymní surfování. Na těchto funkcích Redmond teprve pracuje a budou součástí finální verze.

15. Jak velký je Edge?

Microsoft se v diskuzi s komunitou pochlubil i drobnou statistikou. Vykreslovací jádro, které je prakticky identické na desktopu i mobilním telefonu, se smrsklo na 16,6 MB. Zbytek tvoří data samotného prohlížeče.  

16. Naučí se Edge gesta myši po vzoru Opery?

Možná, tedy pokud to bude chtít sama komunita, Microsoft totiž odkázal na web Uservoice, kde přesně pro tuto funkci můžete hlasovat. 

Diskuze (62) Další článek: NSA má umělou inteligenci, která odhaluje teroristy. Jmenuje se SKYNET

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,