15 let Googlu: internetový gigant rok za rokem

Jedna z největších firem současnosti slaví patnáct let od založení. Asi jen málokoho překvapí, že také Google začínal v garáži jako většina dnešních vrcholných IT společností.

Psal se rok 1995, Česká republika, tou dobou šest let po revoluci, zažívala dozvuky druhé vlny kupónové privatizace a kdesi na Stanfordu došlo k osudovému setkání pozdějších zakladatelnů Googlu, Larryho Page a Sergeje Brina. Larrymu bylo 22 let a Stanford jej zaujal pro jeho další studium po Michiganské univerzitě. Sergej mu byl přidělen jako průvodce.

Stanford
Stanford, v jeho zdech začal Google jako výzkumný projekt dvou postgraduálních studentů

Jen o rok později započaly jejich práce na vyhledávači BackRub - coby postgraduální studenti informatiky jej nasadili na Stanfordské univerzitě, kde více než rok fungoval. Poté byl školou zapovězen pro příliš vysokou náročnost, dvojice vývojářů se ale nenechala odradit. V roce 1997 se začali osamostatňovat a vzniklo také slůvko Google, které dalo název o rok později založené společnosti. Google vychází ze slova googol, označení pro číslo zapsatelné jako 10^100, což má být paralelou pro zdánlivě nekonečné množství informací na internetu.

1998: První šek a šťastné babí léto

Rozjezd softwarových firem se obvykle obejde bez větší finanční základny, BackRub, resp. Google už ale byl tou dobou funkční projekt, který pro další rozvoj peníze vyžadoval. První velká injekce nepřišla od nikoho jiného, než Andyho Bechtolsheima, spoluzakladatele společnosti Sun, který se rozhodl prozatím neexistujícímu Googlu věnovat 100 000 dolarů.

Homepage
Domovská stránka Googlu byla vždy minimalistická, zprvu proto, že dvojice programátorů nebyla zběhlá ve webdesignu, zdroj: wikipedia.org

Velký den vzniku Google Inc. se datuje na 4. září 1998, kdy byla firma v Kalifornii oficiálně založena. Jako první sídlo posloužila garáž ve městě Menlo Park, které je součástí dnešního Silicon Valley. V těsném sousedství narazíte na známé Palo Alto, směrem na jihozápad pak Mountain View nebo Cupertino.

Menlo
Začátky dnes gigantických společností se nápadně podobají, Google začínal v garáži domu na adrese 232 Santa Margarita v městečku Menlo Park, zdroj: maps.google.com

První úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Jen tři měsíce po oficiálním vzniku společnosti se o ni začaly zajímat média, první významnou zprávou bylo zařazení Googlu do seznamu sta nejlepších webů pro rok 1998 časopisu PC Magazine.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,