13 míst, kde se dají legálně sledovat filmy z internetu

S videoslužbami se v poslední době roztrhl pytel. HBO Go, Ivio, Voyo... filmy on-line můžete v ČR legálně sledovat na bezmála 15 místech!

Po závanu čerstvé legislativy a několika nových službách, se hodí zmapovat, kde se nyní dají na internetu zcela legálně sledovat filmy. Tím máme namysli zdroje, kde jsou filmy poskytovány zcela v souladu se zákonem a se souhlasem držitelů autorských práv. Další podmínkou zařazení do výběru je oficiální přístupnost pro českého uživatele. Ačkoli se k Neflixu či Hulu dá kličkou dostat i od nás, není to v souladu s podmínkami pro využívání služby a tudíž paradoxně nelegální, i když byste si službu platili. 

Další z priorit byla podmínka nabídky českého obsahu, ať už formou českých filmů, českého dabingu nebo českých titulků. Výjimkou jsou nabídky filmů u služeb Vimeo a YouTube, které jsme zařadili pro zajímavost a osvětu, že i na těchto populárních videoserverech lze oficiálně sledovat filmy.

Služby jsou řazeny abecedně. V anketě pak můžete rozhodnout o pořadí z hlediska oblíbenosti mezi uživateli.

Apple iTunes

Z nejznámějších globálních služeb nabízejících běžné filmy je u nás k dispozici zatím jen Apple iTunes. Poskytuje české filmy anebo filmy v češtině, ve standardní SD kvalitě nebo za příplatek v HD rozlišení. Nabídka se ale rozšiřuje jen velmi pozvolna. Už to sice nejsou jen tři filmy jako na počátku, ale stále se pohybujeme v řádu desítek. Pokud si ale vyberete, máte možnost pohodlného nákupu a sledování na zařízeních Applu, anebo také v aplikaci pro Windows. Je tu ale docela draho. Za půjčení filmu v běžné kvalitě zaplatíte 82 Kč, za HD 110 Kč, neomezená licence na film stojí 274 Kč za SD a 329 Kč za HD verzi. 

208014420 972560065 833156903 
Kdo má něco od Applu, ten iTunes důvěrně zná. Sledování filmů si ale můžete dopřát i na Windows.
  • aplikace: iTunes
  • cena: SD kvalita: 9,99 € za nákup, 2,99 € za půjčení; HD kvalita: 11,99 € za nákup, 3,99 € za půjčení

Filmové středy na Seznam.cz

Seznam.cz se drží své zásady, že internetový obsah by měl být pro uživatele zdarma pokrytý reklamou, i se svou prvotinou filmové služby. Nejedná se přitom o klasický katalog filmů, ale o docela omezenou nabídku - každou středu Seznam pustí jeden film. Pokud jste jen občasní diváci a máte rádi české filmy, mohou vám tzv. Filmové středy vyhovovat. Seznam by rád nabídku rozšířil, ale vzhledem k modelu bezplatného přehrávání na internetu naráží na nepřipravenost licencí. Přehrávání je možné v počítači, ale s webem si poradí i mobilní prohlížeče. 

891280155 
Tuto středu bude Václav

HBO Go

HBO svůj filmový internetový archiv na rozdíl třeba od Netflixu neprodává svépomocí, ale skrze kabelové partnery. K HBO GO se ale zákazníci doposud dostali jen tak, že museli mít předplacenou klasickou kabelovou televizi, ale nově se v Česku rozšiřuje možnost přístupu k internetovému videoarchivu i skre internetové poskytovatele. Jako první tuto možnost nabídl Netbox. Za přístup do katalogu filmů se platí paušál 250 Kč měsíčně a nabídka titulů se jeví docela atraktivní. Přístup je možný přes web, chytré televize nebo mobilní platformy iOS, Android i Windows Phone. HD kvalita zatím není k dispozici.

898148233 475129603 
Nabídka filmů je docela pestrá • bez registrace si můžete funkčnost služby vyzkoušet třeba na zákulisních upoutávkách seriálu Hra o trůny. 

Ivio

V tuto chvíli nabízí necelou tisícovku filmů a několik seriálů ke sledování zdarma, doplněné o reklamu. Reklamu lze odstranit předplatným a tím se také zpřístupní další desítky atraktivnějších titulů, kterým licenční podmínky nedovolovaly možnost sledování zdarma kryté pouze reklamou. Základní poplatek 29 Kč měsíčně odstraní reklamy, za 189 Kč dostanete HD kvalitu. Z prémiového účtu jsou pak vyňaty horké novinky, které je nutné zakoupit samostatně. Zhlédnutí takového filmu v SD kvalitě vyjde na 49 Kč, za HD kvalitu je nutné připlatit ještě 20 Kč navíc. Služba je nová a využitelná zatím jen na webu, aplikace pro mobilní platformy se teprve připravují.

985388104 947994778 
Zajímavý nový projekt cílí na ty, kteří chtějí filmy zdarma, nicméně s reklamou. Až jim začne vadit, mají možnost se jí za třicet korun zbavit. 
  • web: ivio.tv
  • cena: základní nabídka k dispozici zdarma s reklamou, premiový účet od 29 Kč, novinkové tituly zpoplatněny samostatně

iVysíláni České televize

Webové vysílání České televize nabízí kromě živého vysílání a archivu vlastní tvorby také filmy z vlastní produkce a bonusy k filmům zahraničním. Samozřejmostí pak je otitulkování a výběr z různé kvality vysílání. Výhodou celého iVysilání je, že přístup do celého archívu je zdarma a to včetně všech dostupných rozlišení daného pořadu. Česká televize také kromě webového rozhraní nabízí aplikace pro iOS, Android, Windows Phone, Symbian, Bada, Windows 8 a také HbbTV.

ivysilani1.jpgivysilani2.jpg
Na iVysílání jsou k dispozici klasické české filmy

Klik TV

Služba slovenského provozovatele je aktivní také u nás a nabízí přístup k archivu cca dvou tisíc česky dabovaných filmů. Platí se formou základního předplatného v ceně 125 Kč na 30 dní, k dokoupení jsou pak prémiové filmy s cenou 25 - 50 Kč za kus (půjčovné), pohádky za 75 Kč, nebo třeba erotické filmy rovněž za 75 Kč na 30 dní. 

45658217 456843973 
Škoda, že je služba tak vázaná na televizní krabičky. I čistě na webu a v mobilních aplikacích by mohla fungovat bezvadně. Snad časem...

Provozovatel klade prioritu na nabídku svých hardwarových zařízení, které lze připojit k televizi nebo monitoru a zpřístupní službu. K dispozici je i funkce nahrávání různých českých a slovenských televizních stanic. Nicméně přes web nebo mobilní aplikace služba dostupná není. Web je na to přitom připraven, jak je vidět na několika ukázkových filmech zdarma. Škoda.

  • aplikace: jen skrze hardwarové přehrávače Klik TV
  • cena: základ 125 Kč za 30 dní + příplatky za prémiové filmy, pohádky a další doplňky

O2 videotéka

Službu O2 Videotéka už znají předplatitelé IPTV od O2, nyní je ale služba dostupná všem na webu či v chytrých televizích, aplikace pro mobilní platformy se připravují. Filmy si zde můžete za různě vysoké poplatky půjčit k libovolnému přehrávání v průběhu následujících 48 hodin. Nejedná se tedy o princip předplatného, ale klasické videopůjčovny. Platit se dá přes premium SMS (příplatek 9 Kč) nebo skrze vyúčtování služeb O2, pokud nějaké odebíráte. Při využití skrze webový prohlížeč budete potřebovat Silverlight. Streamuje se v rozlišení 1024 × 576 bodů, HD kvalita je bohužel dostupná jen v set-top-boxech.

309115723  102207949 614876193 
Vyberete film a zaplatíte. V následujících 48 hodinách jej můžete přehrávat jak se vám zlíbí
  • web: www.o2tv.cz/videoteka
  • cena: platba fomou půjčovného za každý film, cca 50 Kč dle atraktivity titulu 

Prima Play

Webový archiv televize Prima se zaměřuje hlavně na zpřístupnění vlastních pořadů a seriálů, ale služba je připravena i na nabídku cizích seriálů a filmů, ke kterým má televize práva. Je tedy faktem, že se zde spíše setkáme spíše se seriály, počet filmů zde by aktuálně bylo možné spočítat na prstech jedné ruky nešikovného dřevorubce. Prostě jsou jen čtyři. Služba teď tedy pro sledování filmů nemá smysl, ale hodí se ji sledovat, zda se nabídka nezačne rozšiřovat.

play.jpgplay2.jpg
Prima Play zatím nabízí několik filmů a o něco více trailerů

Kromě webového rozhraní je Prima Play dostupné také pro iOS, Android, Windows Phone i Windows 8.

Topfun

Topfun se profiluje jako videopůjčovna a v podstatě tak i funguje. Zaregistrujete se, předplatíte si účet skrze SMS, platební kartu či různé platební systémy, vyberete si film a po zaplacení ho můžete sledovat. Buď příštích 24 hodin nebo neomezeně, licence se u různých filmů liší. Filmy lze přehrávat v chytrých televizích různých značek, settopboxech Humax a mobilech či tabletech s Androidem, i iOS či Windows Phone, k dispozici je i aplikace pro Windows 8.1. Kdo kouká často a chce ušetřit, může nakupovat v rámci balíčků nebo si zřídit předplatné.

810209545 910012588 
Základem je klasické půjčování filmů a platba za kus • Můžete si také zřídit předplatné, ale s ním nedostatene přístup ke všem filmům z databáze
  • web: cz.topfun.tv
  • cena: jednotlivě za filmy, nebo 189 Kč měsíčně za předplatné Nonstop, nebo 49 Kč měsíčně za přístup vždy jen k 50 filmům

Ulož.to Live a 31s

Ulož.to sice primárně slouží jako zdroj nelegálně nabízených filmů, ale najdou se tu i legálně vystavená díla k přehrávání. Stojí zatím spolupráce s projektem 31s, který umožňuje distribuci filmů prostředky známými z oblasti warezu, nicméně dává tvůrcům děl vydělat skrze dobrovolné platby. Základem je zobrazení QR kódu 31 sekund před a po přehrání filmu, přičemž tento kód uživatele nasměruje k dobrovolné platbě za film. Vzhledem k docela odvážnému modelu a nejisté návratnosti není s podivem, že se moc filmů do tohoto systému zatím nedostalo. 

 10811855 718658303 
Nabídka filmů je skromná, obsahuje zatím jen pár českých filmů

Vimeo On Demand

Vimeo je známé jako konkurence YouTube, tedy videoserveru s různorodými uživatelskými videi, kde bychom ale filmy nehledali. Nicméně jsou tu. Nabídka ale osloví z českých diváků jen málokoho. Nenajdete zde nic z mainstreamové produkce, převažují dokumenty a čeština je tu neznámou. Poplatky za půjčení či neomezenou licenci jsou přitom často docela vysoké, jejich cena se liší film od filmu. 

893336029 400052434 
Filmy na Vimeu nejsou pro každého. Vyššími cenami můžete o to více podpořit tvůrce.
  • web: vimeo.com/ondemand
  • cena: platí se za půjčení či trvalou licenci ke každému filmu zvlášť, ceny jsou velmi různorodé, od tří dolarů za půjčení a šesti dolarů za trvalou licenci, často však vyšší

Voyo

Videoarchiv televize Nova obsahuje kromě pořadů a seriálů této stanice také filmy. Platí se měsíčním pušálem ve výši 189 Kč, v rámci kterého je k dispozici přibližně 1500 filmových a seriálových titulů. Jenomže ty nejatraktivnější filmy jsou zařazeny do kategorie „Extra tituly” a platí se za ně ještě dodatečně formou půjčovného na 48 hodin. Ceny jsou kolem padesátikoruny. Služba je dostupná na webu, v chytrých televizích, na zařízeních s iOS či Androidem a také v rámci speciálního přehrávače, tzv. Voyo playeru, který si můžete koupit 1 399 Kč a připojit k televizi.

192683551 490099170 
Voyo i můžete vyzkoušet na sedm dní zdarma, můžete tak prozkoumat, zda by vám vyhovovala nabídka filmů v rámci předplatného • za ty lepší se ale platí ještě zvlášť
  • web: voyo.nova.cz
  • cena: 189 Kč měsíčně + platba půjčovného na 48 hodin za extra tituly

YouTube Movies

Česká mutace YouTube Movies je zatím spíše pro milovníky zahraniční filmové produkce, proto si příznivci telugské nebo tamilské kinematografie přijdou na své. K dispozici jsou však i filmy evropského původu. Český film zde bohužel není žádný, stejně tak není k dispozici ani český dabing, filmy zde pravděpodobně mainstreamového diváka neuspokojí. 

youtub.jpgyoutube2.jpg
YouTube nabízí kinematografii, která mainstreamového diváka neoslní

K přehrávání je pak použit standardní přehrávač YouTube všetně všech jeho funkcí. Je tedy možné vybrat si rozlišení, nebo například zapnout si titulky, filmy jsou dostupné i z mobilních aplikací YouTube.

  • web: YouTube.com/movies
  • cena: Filmy dostupné v českém YouTube jsou zdarma, při sledování se zobrazuje reklama

Autor titulní fotografie: Ginny/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Diskuze (43) Další článek: Snowden a obrana proti NSA: operační systém Tails na flash disku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,