10 věcí, na které si musíte ve Windows 10 zvyknout

Za dva měsíce se dočkáme Windows 10. Microsoft chce získat miliardu uživatelů, k tomu ale potřebuje přesvědčit fanoušky Windows 7. A to nemusí být vůbec jednoduché.

Microsoft včera  po měsících dohadů oznámil definitivní datum, kdy vypustí do světa hotové Windows 10. Stane se tak skoro přesně uprostřed prázdnin 29. července a majitelům počítačů s Windows 7 a Windows 8.1 se již v oznamovací oblasti začala zobrazovat notifikace, že budou moci přejít na Desítky zcela zdarma.

Microsoft slibuje, že na Windows 10 provedl ohromný kus práce a bude to jeho nejlepší operační systém v historii, který se mu podaří nainstalovat alespoň na miliardu zařízení. Pro uživatele, kteří již mají na svém počítači Windows 8.1, přechod na Desítky žádný problém dělat nebude. Jenže nejrozšířenějším desktopovým systémem nejen v Česku zůstává i nadále Windows 7 (Rankings.cz: 47 %) a budou to tedy právě jeho uživatelé, kteří rozhodnou o tom, jak to s Desítkami nakonec skutečně dopadne.

Nové Desítky jsou sice pro uživatele klasických desktopových Windows 7 mnohem stravitelnější než předchozí Osmičky, ale přesto si budou muset zvykat na mnoho koncepčních novinek, z nichž některé nemusejí být konzervativnějšímu jádru vůbec po chuti. Pojďme si tedy nyní ty potenciální riziková místa v systému znovu zrekapitulovat.

1. Nabídka Start

Když loni Microsoft oznámil, že do Windows vrátí nabídku Start, mnozí uživatelé Windows 7 se těšili, že tak konečně získají důvod k přechodu. Do systému se ale nevrací klasická nabídka, na kterou byli zvyklí od dob Windows 95, ale spíše miniaturní Metro z Windows 8.1 smrsknuté do menšího sloupce.

915504275
Nabídka Start z Windows 10 má s tou ve Windows 7 společný prakticky jen název

2. Nastavení

Nepříjemnou komplikací může být pro leckoho i nové moderní Nastavení. Uživatelům Sedmiček, kteří jsou zvyklí na klasické Ovládací panely a desktopové dialogy může vadit už samotná velmi strohá podoba konfiguračních nástrojů. No a ti, kteří doposud používali Windows 8.1, a postupně se naučili, co kde zhruba v konfiguraci je, budou v Desítkách poněkud ztracení, protože moderní Nastavení se organizačně zcela proměnilo.

52672380 915886748 82237774
Konfigurace se v Desítkách provádí pomocí zcela přepracovaného Nastavení

Menším šokem pro konzervativní fanoušky Sedmiček pak budou i dosavadní jistoty jako třeba dialog pro nastavení rozlišení obrazovky a monitorů. A takových případů je mnohem více.

3. Aplikace

Dobře si pamatuji, když jsem poprvé nainstaloval Windows 8.0, navštívil jeho Store a nainstaloval první moderní aplikaci. Byl to šok, měl jsem totiž klasický notebook a naprosto jsem nechápal, proč bych měl najednou spouštět programy v celoobrazovkovém režimu – pochopitelně vyjma her. Moderní aplikace Metra toho tehdy ke všemu moc neuměly a za hřích zpravidla stály jen ty přímo od Microsoftu. Aplikace od komunity byly škaredé a zbytečné.

655834774
Windows Store po letech nabízí hromadu aplikací, problém ale spočívá v tom, že drtivá většina z nich nemá příliš mnoho uplatnění na klasickém desktopu. Desktopový Viber je na desktopu použitelnější než ten moderní optimalizovaný pro tablet.

Windows 10 nově umožní spouštění aplikací opět v okně, což by mělo pomoci při práci na klasickém nedotykovém desktopu, s kvalitou samotných moderních aplikací se toho ale za ty roky moc nestalo. Buď jsou škaredé, moc toho neumějí, anebo jsou pro využití na plnohodnotném desktopu jednoduše zbytečné.

4. Microsoft ID

Další věcí, na kterou si budou muset uživatelé Windows 7 zvyknout, je Microsoft ID. Stejně jako na mobilním telefonu, chromeboocích a dalších zařízeních dneška vyžaduje Windows 10 připojení pomocí webového účtu. I nadále si můžete vytvořit čistě lokální účet, tím pádem ale přijdete o synchronizaci, přístup do Windows Storu a některé další funkce. V takovém případě pak trošku postrádá smysl, abyste vůbec přecházeli na Windows 10.

32764903
Bez přihlašování pomocí Microsoft ID přijdete o hromadu toho, co dělá Windows 10 právě Windows 10

5. OneDrive

Nedílnou součástí Windows 10 je i webový disk OneDrive. Pokud mu dáte zelenou, integrace do systému není na škodu. Problém nastane tehdy, pokud již používáte něco jiného – typicky třeba Dropbox a Google Drive. V takovém případě bude OneDrive obtěžovat v oznamovací oblasti a především v Průzkumníku.  Ve fórech podpory programu Windows Insider se tedy už měsíce řeší, proč v nastavení chybí možnost OneDrive v systému alespoň skrýt. Službu OneDrive lze sice zablokovat třeba pomocí Místních zásad skupiny (gpedit.msc), v testovací verzi Windows 10 mi však tento postup fungoval jen napůl a odkaz na OneDrive v Průzkumníku strašil i nadále.

725518454
Pokud OneDrive nepoužíváte, může vám zbytečně překážet v Průzkumníku

6. Bing

Stejný problém jako s úložištěm OneDrive mohou nováčci zažít i s integrovaným Bingem. A to se tentokrát týká i těch, kteří mají na počítači Windows 8.1, protože zatímco v Osm-Jedničkách bylo možné našeptávač Bingu v nastavení jednoduše vypnout, v Desítkách tato možnost v posledním veřejném buildu a dva měsíce před uvedením chybí. Nabízí se sice opět postup skrze zmíněné Místní zásady skupiny, ale ani ten mi v sestavení 10130 nefungoval.

566823053 210963614
Našeptávač Bingu je pro české termíny prakticky nepoužitelný, jenže na rozdíl od Windows 8.1 nejde jednoduše vypnout

Našeptávač Bingu ve vyhledávači nabídky Start může být pro leckoho na obtíž jak z toho důvodu, že se veškeré hledané fráze odesílají na servery Microsoftu, přestože jen hledáte nějaký lokální soubor, tak jednoduše proto, že Bing neumí pořádně našeptávat česky.

7. Cortana

S předchozím souvisí i asistentka Cortana. Přestože patří k tomu hlavnímu lákadlu chystaných Desítek, čeští zájemci si mohou nechat zajít chuť – Cortana nerozumí česky a stěží se to naučí do letních prázdnin.

258996876
Podobný dialog s asistentkou Cortanou v české verzi Windows jen tak neuvidíte

8. Xbox Music a další

Windows 8 i 10 jsou více napojené na obsahové služby. Cortana a Bing nejsou jediné, doplňuje je totiž i hudební služba Xbox Music a nákup filmů v přehrávači videí. Ani tyto služby ale nejsou dostupné na českém trhu. Američan tedy vlastně za podobný peníz dostane operační systém vyšší kvality než Čech.

231179776
Znáte z amerického internetu...

9. Edge

Výchozím webovým prohlížečem ve Windows 10 už napříště nebude Internet Explorer, ale jeho nástupce Edge. Časem by se sice měl naučit hromadu věcí včetně podpory doplňků, 29. července to ale ještě nebude. Konzervativnějším uživatelům Windows 7 by mohlo vadit už jen to, že i v jeho případě se jedná o moderní aplikaci, které mají oproti desktopovým programům spartánský styl. Právě ona až přílišná vizuální i funkční jednoduchost může zabít to, že se jinak jedná o generačně srovnatelný prohlížeč s konkurencí.

743608770
Nástupce Internet Exploreru – Edge

10. Pořád kočkopes

Když na trh dorazily Windows 8, opravdu nám docela dlouho trvalo, než jsme se vnitřně srovnali s jejich  duálním světem. Na jednu stranu zde byla klasická plocha, ale zároveň i moderní Metro, jehož design a UX byl na hony vzdálený desktopu..

Windows 10 se sice snaží tyto rozdíly co nejvíce rozmělnit a adekvátně tedy zjednodušil design celého desktopu (překreslené jednoduché ikony a tvary), nicméně i nadále je to svět, kde je na jedné straně moderní Nastavení, jehož nástroje dostávají ve vyhledávači přednost, a na druhé Ovládací panely a jejich nástroje jako symbol klasického desktopu.

402265044
Dva světy v praxi: Moderní nastavení a desktopový Průzkumník. Aplikace se liší prakticky ve všem počínaje prací s prostorem, velikostí písma i stylem grafiky. A přitom se jedná o dva vestavěné nástroje jednoho a téhož operačního systému.

Zatímco my, kteří už roky používáme Windows 8.x, jsme si už zvykli, pro nováčky z designově jednotného Windows 7 to může být šok.

Jak se zachová uživatel Windows 7?

Možná si řeknete, že jsem byl až příliš přísný. Měl jsem ale důvod. Jelikož uživatelé Windows 7 nepřešli na Windows 8.0 a 8.1, patrně se jim jejich současný systém líbí natolik, že nehodlali dělat žádné kompromisy. Windows 10 sice mnoho neduhů skutečně odstranily, ale nadále je to systém, který vychází především z Windows 8.1 a nikoliv z Windows 7. A to může být pro skalního fandu Windows 7 nakonec to nejdůležitější. Windows 10 nejsou návratem k Windows 7, ale evolucí Windows 8.1.

Pokud ale všechny tyto potenciální překážky jako konzervativnější uživatelé Windows 7 překousnete, objevíte ve Windows 10 rychlejší, stabilnější, bezpečnější a modernější systém.

Diskuze (361) Další článek: Lenovo má nové logo, je rovné a s barevným pozadím

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,