10 doplňků pro Google Chrome, které usnadní surfování

  • Pokud to s doplňky nepřeženete, mohou značně zpříjemnit práci v prohlížeči
  • Poradíme doplňky pro efektivnější surfování i zrychlení prohlížeče
  • Vybrali jsme i rozšíření pro gesta v prohlížeči
Kapitoly článku

Doplňky prohlížeče jsou skvělou cestou jak si zpohodlnit a zpříjemnit práci s internetem. Zároveň mohou přinést nové možnosti při surfování. Na druhou stranu je však třeba rozšíření vybírat pečlivě a brát zřetel především na jejich paměťovou náročnost a bezpečnost.

Doplňky jsme vybírali pro aktuálně nejoblíbenější prohlížeč, tedy Chrome od Googlu, který má na globálním internetu více než poloviční podíl. Za poslední roky udává trendy mezi dalšími prohlížeči a různým oklešťováním a změnami designu se mu snaží přiblížit jako Firefox, tak Opera. Přišel také s obchodem pro doplňky a aplikace, takže mnohé z nich lze snadno nainstalovat jediným kliknutím v Chrome Web Store.

Pokud se pustíte do zkoušení doplňků, nezapomeňte ty nepotřebné zase odstranit. Nejjednodušší cestou je adresní řádek, do něhož stačí vepsat chrome://extensions. Tím se dostanete do přehledného seznamu, kde stačí u konkrétního doplňku kliknout na ikonu koše a potvrdit odstranění.

Imagus

Při procházení Facebooku, Twitteru, Redditu ale i běžných stránek narazíte denně na desítky možná stovky obrázků, které je třeba pro zobrazení plné velikosti rozkliknout. Imagus však zařídí, že se originální fotka zobrazí při přejetí myší.

Fotky, které je tímto způsobem možné zobrazit se orámují červenou barvou a po načtení se zobrazí i obrázek s popisem. Problém může nastat třeba u listovacích galerií, kde se kliknutí na fotku používá pro zobrazení dalšího snímku. Fotky se pak různě překrývají a dojde na nastavování doplňku. Zde je možné snadno vytvořit různá pravidla. Kromě vynechání některých webů lze zobrazení obrázku zakázat třeba při stisknuté klávese Ctrl.

imagus.jpg
Imagus zobrazí plnou velikost po přejetí myší

The Great Suspender

Tento doplněk se bude hodit uživatelům, kteří rádi využívají velké množství otevřených karet. Především na strojích s menší kapacitou operační paměti to však může být vražedné. Aby je nebylo nutné zcela zavřít, Great Suspender je sice zbaví samotného obsahu, ale kartu s adresou ponechá otevřenou. Proto se k ní lze snadno vrátit a obnovením stránku opět načíst.

V nastavení lze jednoduše nastavit doba, za kterou má k uspání stránky dojít. To lze samozřejmě provést i ručně.

suspender.jpg
Desítky otevřených karete a málo kapacity v paměti vyřeší Great Suspender

crxMouse Chrome Gestures

Mnoho uživatelů nedá na gesta myší v prohlížeči dopustit. Jednou z cest, jak je do Chromu dostat je doplněk crxMouse Chrome.

Ve výchozím stavu pracuje s pravým tlačítkem myši, které stačí přidržet a začít kreslit předdefinované gesto. Přiřadit lze velké množství akcí od běžného obnovení stránky, přechodu zpět až po pořízení screenshotu stránky nebo zobrazení zdrojového kódu. Kromě přednastavených gest lze samozřejmě vytvářet vlastní a také je přiřadit na jiné než pravé tlačítko myši.

crx.jpg
Třemi rychlými pohyby se stránka načte bez cache. Gesto tedy nahradilo Ctrl+F5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,