1 Gb/s vzduchem v roce 2017: operátor O2 připravuje síť 5G

Mobilní síť páté generace označovaná jako 5G by měla na českém území začít fungovat už v roce 2017. Bude to ale zatím jen testovací provoz. O plánovaném spuštění informoval operátor O2, který hodlá do dvou let dokrýt signálem LTE celé Česko a poté hned navázat budováním sítě 5G.

669704567 
Současná mapa pokrytí O2 sítěmi tří generací. Za dva roky se začne pracovat na další

Do příprav se operátor nepustil sám, spolupracuje na evropské úrovni s dalšími telekomunikačními firmami a přidali se také Jihokorejci. Nová síť slibuje až 50× vyšší přenosové rychlosti dat oproti současnému LTE a také daleko rychlejší odezvu. Síť bude rovněž schopna datově obsloužit daleko větší množství zařízení, což nahrává rozmachu internetu věcí či autonomních aut.

O2 a historie sítí:

  • 1991 – 1. česká mobilní síť NMT (1G)
  • 1996 – 1. česká digitální síť GSM (2G)
  • 2004 – datová síť CDMA (3G)
  • 2005 – spuštění UMTS (3G)
  • 2012 – spuštění LTE (4G)
  • 2017 – očekávaný start testovací 5G

Z hlediska rychlostí se můžeme teoreticky dostat až na 10 Gb/s, v běžné praxi to bude pochopitelně méně, ale i tak by mohl být „mobilní gigabit“ dosažitelný.  Nová technologie bude samozřejmě požadovat nejen novou infrastrukturu, ale také koncová zařízení. Vystačí si nicméně se stávajícími frekvenčními pásmy.

Ačkoli je rok 2017 docela blízko, běžné nasazení sítí 5G ještě tak dosažitelné není. Za dva roky se má spustit totiž teprve testovací síť. Nasazení do ostrého provozu s pokrytím větších měst se dá očekávat až v roce 2020. 

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (75) Další článek: Google: Nemůžeme být obviněni ze zneužívání dominantního postavení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,