Mark Zuckerberg | Instant Messaging

ZuckNet: zakladatel Facebooku vytvořil textový komunikátor dlouho před ICQ

Kolem roku 1994 jsme ještě neznali ICQ, Jabber a dokonce ani MSN Messenger. Komunikátory pro textový chat však v té době existovaly a jeden z nich vytvořil i Mark Zuckerberg. Sloužil však pouze pro komunikaci v rámci rodiny a zubařské praxe jeho otce.

Informace o tzv. ZuckNetu se objevila v podcastu Master of Scale s Reidem Hoffmanem, kde se Zuckerberg pochlubil i s dalšími podrobnostmi. Domácí komunikační prostředek, s jehož pomocí se dorozumívali v rámci domu nebo ordinace vyvinul když mu bylo 10-12 let a svoji komunikační platformu považuje za předchůdce AOL Messengeru. Ten ve Spojených státech zaznamenal kolem přelomu tisíciletí podobný úspěch jako ICQ v ve střední a východní Evropě. AOL Messenger je však aktuálně mrtvý a za světově nejpoužívanějšími komunikátory stojí opět Facebook a Zuckerberg - jsou jimi WhatsApp a Messenger.

Pokud se chcete dozvědět něco ze zákulisí Facebooku, ale i dalších technologických společností, stáhněte si podcasty Master of Scale. Najdete mezi nimi rozhovory s Ericem Schmidtem (Google), Reedem Hastingsem (Netflix) nebo Sarou Blakely (Space X).

úvodní fotografie: Robert Scoble (CC BY 2.0)

Diskuze (1) Další článek: Microsoft vylepšil svůj Surface. A dodává k němu nejrychlejší pero na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,