Zoner Photo Studio 16: Nový editor a Zonerama bez limitů

Zoner dnes slaví 20 let existence a zároveň už tradičně vydává novou verzi správce a editoru fotografií Photo Studio 16. Zároveň vypustí novou Zoneramu bez limitů a připravuje cloud.
Kapitoly článku

Začátek podzimu je už tradičně ve znamení nového Photo Studia od Zoneru. Firma samozřejmě neporušila tradici ani tentokrát a dnes začne prodávat verzi 16. Zoner zároveň slaví své dvacáté narozeniny, 17.9. 1993 se totiž firma dočkala zápisu do obchodního rejstříku.

První Photo Studio ve verzi 7 vyšlo na podzim roku 2004 jakožto nástupce stařičkého prohlížeče Zoner Media Explorer, jehož historie sahá do poloviny 90. let.

Dosavadní verze 15 z loňského roku se dočkala 1,95 milionů instalací (1,5 mil. u verze 14), přičemž firma prodala 100 tisíc licencí. To je poměrně velký rozdíl, v tom druhém čísle jsou však skryté i multilicence. O skutečném používání ZPS může svědčit ještě třetí číslo, tedy počet unikátních spuštění každý den. Pohybuje se okolo 170 tisíc. Jak je možné, že Zoner ví, že jste spustili jeho prohlížeč a editor fotografií? Je to jednoduché, program totiž po spuštění kontroluje dostupné aktualizace.

Nové Photo Studio 16 Pro

Tolik tedy k minulosti a teď už se pojďme podívat na novinky v šestnáctce. Autoři prý tentokrát stavěli na předchozí verzi a spíše ji tedy ladili pro lepší použití. To by si samozřejmě mohl leckdo přeložit jako sdělení, že šestnáctka vlastně nepřináší nic přelomového, ale tak tomu není.

Krabička.png Kniha.png
Ačkoliv dnes Zoner běžně prodává elektronické licence, za příplatek můžete získat krabičku, optické médium a také tradičně propracovanou barevnou příručku.

Nový správce s mapou a náhledem

Novinek je mnoho a všimnete si jich už po prvním spuštění. Jako doposud se program dělí do několika základních karet Import, Správce, Prohlížeč, Editor a RAW. Správce se však nově dělí na další čtyři různé pohledy. Je zde klasický Průzkumník s šachovnicí miniatur, nově ale také režim Náhled pro rychlé prohlížení, Mapa a konečně pohled pro porovnání dvou fotografií vedle sebe.

Zoner photo Studio 16.png
Nový Zoner Photo Studio 16 na kartě Správce a v pohledu Náhled

Nový je také informační postranní panel, který je přeskládaný, obsahuje miniaturní mapu a podporuje drag&drop. Pokud tedy budete chtít fotografiím nastavit třeba klíčová slova, jednoduše je z panelu přetáhnete na konkrétní fotografie ve spodním filmovém pásu.

Průzkumník.png Klíčová slova.png
Klasický režim Průzkumník a hromadné připojení klíčového slova tažením myši

Drag&drop nakonec můžete použít i se samotnými fotografiemi třeba v pohledu Mapa. Dejme tomu, že potřebujete fotkám nastavit zeměpisnou polohu. Nový ZPS 16 je v tomto směru poměrně rychlý, stačí se totiž přepnout do zmíněného režimu Mapa a konkrétní fotku z filmového pásu prostě přetáhnout myší nad určité místo. Samozřejmě můžete označit i více fotografií a přenést nad mapu celou skupinu. Poloha se uloží do EXIFu a je hotovo.

Mapa.png Nastavení polohy.png
Mapový pohled. Polohu fotografií můžete nastavit přetažením vybraných fotek z filmového pásu na konkrétní místo v mapě. Můžete také upravit existující polohu posunutím ukazatele v mapě. 

Ve správci dále narazíte na hromadu dalších kosmetických změn včetně upravené hlavní nabídky, trošku jinak organizovaného stromu umístění v levém panelu, lišt s tlačítky a tak dále.

Pro lepší představu upraveného prostředí srovnejte ZPS 15 a ZPS 16

ZPS 15.png ZPS 16.png
Srovnání průzkumníkového pohledu v ZPS 15 a ZPS 16. Všimněte si, že šestnáctka už nemá v levém dolním rohu náhled, poněvadž náhled se zobrazuje v samostatném velkém pohledu

Editor s postranním panelem

Tolik tedy ke Správci a nyní přichází na řadu Editor. I ten se změnil na první pohled, vertikální lišta s nástroji se totiž přestěhovala doprava k panelu, který doposud sloužil pro rychlé úpravy barev, textu, vektorů a nabízel sadu fotografických filtrů. Parametry ostatních nástrojů se nicméně ještě ve verzi 15 nastavovaly v horní horizontální liště a v samostatném dialogu a tato dualita nedávala moc smysl. Nyní se to mění, Zoner totiž přestěhoval veškeré úpravy včetně efektů právě do pravého kontextového panelu. Ať už tedy budete provádět rychlé úpravy světel a barev, textu nebo třeba ořez, vše nastavíte právě zde.

ZPS 16 Editor.png
Nový editor s nástrojovou lištou vpravo a kontextovým panelem
Postranní panel.png Postranní panel.png Postranní panel.png
Všechny úpravy včetně změny velikosti se nyní provádějí v kontextovém postranním panelu. Na monitoru s velkým rozlišením se s panelem pracuje dobře, na malém notebooku to už tak příjemné být nemusí, protože se část parametrů může skrýt.

Pro lepší představu opět srovnejte editor ZPS 15 a ZPS 16

Zoner Photo Studio 15.png Zoner Photo Studio 16.png
Ořez v ZPS 15, kde se parametry ořezu upravují v horní horizontální liště, a ZPS 16, kde se parametry ořezu upravují ve společném panelu

Fotomrvítka a rámečky

Co se týče rychlých fotografických filtrů, šestnáctka přináší několik nových „mrvítek“ – třeba zajímavé efekty Cinema, Gloomy a pak sadu rámečků. Leckdo samozřejmě nad podobnými rychloúpravami ohrne nos, Zoner si v tomto směru ale udržuje určitý vkus a tyto filtry prý stejně patří k těm nejoblíbenějším.

Cinema.png Gloomy.png Frame.png
Nové fotografické filtry

Změna velikosti podle obsahu

Editor Photo Studia 16 se nakonec dočkal i nové funkce změny velikosti podle obsahu. Dejme tomu, že potřebujete změnit velikost obrázku bez zachování proporcí, ale nechcete, aby došlo k deformaci třeba osob na fotografii. To je ale poměrně těžké. Tato metoda si s tím do jisté míry poradí, analyzuje totiž obsah fotografie a pokusí se co nejvíce zachovat alespoň proporce důležitých objektů. Pokud automatika selže, štětečkem zamalujete důležitá místa a automatice tedy ve výpočtu pomůžete.

Velikost podle obsahu.png ZMěna velikosti podle obsahu.png Velikost podle obsahu.png
Zeleným štětcem jsem na fotce označil, co je důležité a změnil rozměr fotky v podstatě na čtverec. ZPS zdeformovalo okolí (budovy v pozadí), ale moje hlava to přežila bez úhony.

Pokud změníte fotografii o velikosti 3 000 × 2 000 pixelů na 500 × 5 000 pixelů, nejspíše vám nepomůže ani svatý Petr – pokud se nebude jednat třeba o fotografii racků na jednolitém modrém pozadí oblohy, u nějakých citlivějších změn, kdy jde u těchto velikostí třeba jen o stovky pixelů, to ale funguje docela dobře.

 Medvědi.png Medvědi.png Medvědi.png
A ještě jednou. Opět jsem fotografii zdeformoval do čtverce, proporce medvědů ale zůstaly v pořádku.

Samozřejmě můžete namítnout, že by bylo lepší zachovat původní proporce a fotografii prostě oříznout, to ale není vždy možné, poněvadž byste museli třeba uříznout hlavu babičce na společné rodinné fotografii. Tato novinka si zaslouží přinejmenším experimentování.

Připraveno na dotyky

Photo Studio 16 reaguje také na dotykové počítače. Program rozumí běžným gestům jako pinch-to-zoom a šoupnutí pro přechod na další fotografii. Zároveň můžete v nastavení aktivovat optimalizaci pro dotyky, která o nějaký ten pixel obrazovky zvětší prostor mezi ovládacími prvky. Na první pohled to prakticky nepoznáte, ale funguje to a větší prostor mezi prvky se může koneckonců líbit i těm, kteří v ruce svírají pouze a jedině myš.

Dotykové prostředí.png
Základní a optimalizované prostředí – na první pohled si rozdílu nevšimnete, ale druhý obrázek je přeci jen o něco větší, poněvadž mezi prvky je více volného místa

Zase o něco rychlejší, ale na pořádném počítači

Tým Zoneru slibuje, že zapracoval také na rychlosti celé aplikace. Citelné by to mělo být zejména v editoru RAW fotografií, který mnohem rychleji pracuje s náhledem, takže změna parametru světla by se měla projevit prakticky okamžitě. Autoři opět zapracovali na hardwarové akceleraci skrze grafický čip, v mezidobí se ale nicméně nafoukla i velikost samotných fotografií. Zoner tedy bude rychlejší hlavně na těch počítačích, které mají adekvátní hardware. Nikoliv na starém šnekovi.

Já nosím v brašně low-endové zrcadlo Nikon D3200, které pořizuje 24megapixelové JPEG fotografie o datové velikosti až 10 MB. Při těchto rozměrech to prostě na stárnoucím železe s plotnovým diskem chvíli trvá – akcelerace neakcelerace.

O něco rychlejší by mohlo být i načítání fotografií ze síťových disků, což byla u mnoha modelů dosavadní Achillova pata Zoneru. Produktový tým ale přiznává, že to je běh na delší trať a rozhodně neslibuje zázraky. Problém je prý často spíše na straně firmwaru konkrétního NASu, takže před koupí raději vyzkoušejte bezplatné demo.

Cena

A nakonec to nejdůležitější. Kolik to vlastně stojí? Zoner Photo Studio 16 Pro se drží stejné cenové politiky jako jeho předchůdce. Plná licence vyjde na 1 499 korun, upgrade z verze 15 na 799 korun a pak je tu samozřejmě i studentská licence, rozšíření pro domácnosti i příplatek za optické médium s publikací.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,