Ze světa: test externí disků s rozhraním Thunderbolt

Zahraniční web otestoval externí disky Seagate GoFlex Desk a Western Digital Thunderbolt Duo s rychlý rozhraním Thunderbolt. Je eSATA minulostí?

Na konci minulého roku Seagate představil první externí disk s kapacitou 4 TB, který byl v rámci nabídky modelů k dispozici i s rychlým a novým rozhraním Thunderbolt. Společnost Western Digital představila své řešení externích disků s Thunderboltem teprve na začátku tohoto roku a to rovnou s 4TB a 6TB modely. Tvůrcem nového rozhraní je Intel, který v této verzi sází na metalické kabely, do budoucnosti se však počítá s přechodem na optický systém.

Současná generace Thunderboltu podporuje propustnost 10 Gb/s v jednom směru (jeden kanál) a umožňuje spojování. V případě potřeby lze tak k sobě připojit několik zařízení vzájemně a všechny připojit k jedinému portu Thunderbolt v počítači.

Zahraniční web Anandtech se rozhodl otestovat modely od výrobců Western Digital a Seagate a porovnal jejich výkon. Vzhledem k tomu, že se Thunderboltu předpovídá velmi slibná budoucnost, určitě stojí za to se podívat na reálné schopnosti při propojování počítače s externími disky.

Maximální rychlost

Seagate GoFLex Desk má jeden 2TB disk, Western Digital Thunderbolt Duo je tvořen dvěma pevnými disky, které lze mít zapojené v režimu RAID0 (společný výkon) i RAID1 (zrcadlení). Spíše než test samotného rozhraní Thunderbolt, které poskytuje větší propustnost, než dokáží využít SSD a tedy více než SATA 6 Gb/s, se redaktoři zaměřili na výkon externích disků. Samotná implementace rozhraní do externího disku je totiž poměrně nová a není jistě tak vyladěná jako například u eSATA.

GoFlexDesk_575px.jpg WD_My Book Thunderbolt Duo_front_575px.jpg
Seagate GoFLex Desk a Western Digital Thunderbolt Duo

Oba externí disky mají dva Thunderbolt porty, což umožňuje již zmíněné spojování a napojování zařízení na zařízení bez viditelné ztráty propustnosti. Pro otestování maximálního výkonu disků sloužil program AJA System Test, který vytížil disky v rámci sekvenčního čtení a zápisu.

V klidu i dvojnásobný výkon

První testovaným diskem byl WD Thunderbolt Duo, který předvedl skvělé výsledky nejen při zapojení RAID1, ale i RAID0. Rozdíly mezi RAID1 a RAID0 byly takřka přesně dvojnásobné a při sekvenčním čtení a zápisu tak bylo maximum kolem 240 MB/s.

1.PNG
Výkon Western Digital Thunderbolt Duo (Zdroj: Anandtech) 

Disk si navíc vystačí s pasivním chlazením, takže žádné hlučné ventilátory se nekonají a ani při vytížení disk nejevil známku vysoké teploty.

FireWire 800 i USB 2.0 k smíchu

Externí disk Seagate GoFlex Desk podporuje kromě Thunderboltu i další rozhraní, mezi kterými je starší USB 2.0 a FireWire 800.

2.PNG
Starší rozhraní jsou omezující, Thunderbolt vůbec (Zdroj: Anandtech)

Jak můžete vidět ve srovnávací tabulce reálných maximálních rychlostí, rozhraní USB 2.0 propustilo při čtení maximálně 34,1 MB/s, při zápisu pak pouze 26,5 MB/s. V případě FireWire 800 je situace o trochu lepší, ale opačná – při čtení byla maximální rychlost 39,6 MB/s, při zápisu pak 51,1 MB/s.

Thunderbolt rozhraní ale umožnilo využít plný výkon disku s rychlosti 136,1 MB/s při sekvenčním čtení a 135,7 MB/s při sekvenčním zápisu.

Ve dvou bez zpomalení

Při spojení obou externích disků nedošlo k žádnému zpomalení, rozhraní Thunderbolt je zkrátka pro klasické pevné disky natolik naddimenzované, že je těžké narazit na omezení propustnosti i při zapojení i několika modelů dohromady.

3.PNG
Disky při společném zapojení, nedochází k žádném zpomalení (Zdroj: Anandtech) 

Thunderbolt je zjednodušené externí PCI Express, jeden čip Thunderbolt zvládne obousměrně a dvoukanálově propustnost až 40 Gb/s. Není tak problém mít přes jediný kabel z notebooku a počítače připojený monitor s vysokým rozlišením a k tomu dva externí pevné disky a třeba ještě nějakou formu dokovací stanice s gigabitovým ethernet portem, eSATA, USB 3.0 a dalšími.

GetThumbNail.jpg
Přes jeden port Thunderbolt v notebooku můžete zapojit spoustu zařízení
 

Thunderbolt zkrátka překonal veškeré současná běžně používaná rozhraní a lze jistě předpokládat, že se v budoucnu setkáme s menším počtem různorodých portů v notebooku a vystačíme si například pouze s Thunderboltem a nějakým USB 3.0. Všechny ostatní lze totiž elegantně vyřešit přes adaptéry a dokovací stanice.

Diskuze (73) Další článek: Facebook připravuje vlastní mobil, přetáhl k tomu inženýry z Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,