Zapomeňte na JPEG, Google vyvinul nový formát WebP

Po novém multimediálním formátu WebM (kodek VP8), který by mohl v příštích letech zabodovat na poli internetového videa vedle MP4 (kodek H.264), představuje nyní Google další kousek. Jmenuje se WebP a měl by se stát náhradou za formát JPEG. Google tedy hodlá zamíchat kartami i ve světě obrázkových formátů.

WebP využívá kodeku VP8 i pro statická rastrová data a slibuje, že fotografie ve stejné kvalitě jako JPEG dosáhne v průměru mnohem lepší komprese. Formát by měl zároveň lépe reflektovat skutečnost, že dnes hromadu obrázků prohlížíme skrze web – WebP se nejen díky menší velikosti stáhne a zobrazí rychleji.

Samotná ztrátová komprese funguje podobným způsobem, jako klasická ztrátová komprese videa, kdy se dopočítáváním „odhaduje“ obsah mezi dvěma keyframy – klíčovými časovými políčky videa. V případě WebP se takto budou odhadovat obrazové pixely mezi těmi klíčovými – základními.

Na webu Google Code si mohou ti zkušenější z vás už nyní stáhnout zdrojové kódy překladače pro Linux, brzy by se pak měla objevit i verze pro Windows. A kde by mohl nový formát začít bojovat o své místo pod sluncem? Nabízí se pochopitelně prohlížeč Chrome, webová galerie Picasa a její stejnojmenný grafický editor a správce fotografií.

Diskuze (44) Další článek: Ze světa: souboj nejvýkonnějších mobilních grafik

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,