Právo | VPN

Za použití VPN ve Spojených arabských emirátech pokuta nejméně 3 milióny korun

Spojené arabské emiráty (UAE) už dříve neměly kdovíjak otevřenou politiku vůči používání VPN. Stát blokuje řadu služeb na internetu a nechce, aby lidé blokaci obcházeli. Zatím bylo ale použití VPN trestné jen při jejím použití k trestné činnosti.

VPN je přitom v UAE velmi oblíbenou cestou, jak se dostat k aplikacím WhatsApp, Viber a SnapChat, které jinak nejsou dostupné.

155021369
V Dubaji pozor na využití VPN, může vás to přijít draho

Nová podoba zákona staví mimo zákon jakékoli použití VPN, pokud je využito k přístupu na jinak zakázané služby. To se tedy týká nejen přístupu k pornografii, ale i využití pro levné volání přes VoIP. Právě kvůli VoIP, které nahrazuje jinak drahé zahraniční volání přes tradiční operátory, celá záležitost vznikla. Hlavními postiženými tedy budou záplavy zahraničních pracovníků, kteří se z UAE snaží dovolat domů.

Pokud se tedy zastavíte v Dubaji a přes VPN se připojíte do vlastní firemní sítě, velmi riskujete. Nechtějte si ani zavolat přes Viber nebo Facetime. Obsah VPN komunikace je neznámý a tak budete muset případně hodně vysvětlovat. Pokuta za použití VPN může dosáhnout po přepočtu od 3,3 miliónu korun do 13,2 miliónu korun. Dolní částka je minimální, menší pokutu nezaplatíte.

Zcela paradoxně ale letos v dubnu dostal výjimku Skype, na který se nevztahuje zákaz VoIP komunikace. Zřejmě Microsoft zpřístupnil komunikaci úřadům a Skype tak v UAE bude plně monitorovaný.

Diskuze (46) Další článek: Pozor na bezdrátové klávesnice. Některé lze odposlouchávat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,