Roboti

Za jak dlouho složíte Rubikovu kostku, jestli vůbec? Robot to zvládl za 0,6 sekundy (video)

Rubikova kostka je populární hlavovam, v jehož řešení se pořádají i rychlostní soutěže. Kromě lidí soutěží také roboti a v obou případech nyní padly rekordy. Nedávno stanovený lidský rekord činí 4,74 sekundy, robot to však nově zvládl za neuvěřitelných 637 tisícin sekundy.

Za robotickým rekordem stojí zařízení vyvinuté výrobcem čipů Infineon, které využívá dvě vysokorychlostní kamery, šest bleskových krokových motorů a samozřejmě také speciální kostku. Robota konkrétně vyvinul jeden ze zaměstnanců vývoje - Albert Berr. Své robotické dílo nazval Sub1 Reloaded.

Rekord není (zatím) zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Nicméně dosavadní oficiální rekord s časem 0,887 sekundy drží stejný tvůrce s předchozí verzí robota Sub1.

Zajímavostí je, že k rekordu již nestačilo algoritmus optimalizovat jen na co nejmenší počet tahů, ale při takto krátkých časech je nutné počítat i s reakční dobou motorů. Robot tedy udělal několik tahů navíc, konkrétně 21, ale ve výsledku byl rychlejší, protože pohyb byl plynulejší a v součtu trval kratší dobu.

Lidé za roboty pochopitelně zaostávají, ale i s prsty dokážou divy. Nedávno stanovený rekord je pouhých 4,74 sekundy (ani ten není zapsán v knize rekordů, ale vznikl při soutěži s certifikovaným měřidlem a je zaznamenán na video). Takto rychle kostku poskládat Mats Valk s Nizozemska:

Na aktuální pokoření rekordů upozornil The Verge. Ale můžeme počítat s tím, že ani toto nebudou na dlouho poslední zprávy z tohoto oboru. Vždyť je na začátku tohoto roku se robot přiblížil k sekundě a nejrychlejší klučina měl čas 4,90.

Diskuze (27) Další článek: Nolan Bushnell: dal světu Pong a ovlivnil vývoj osobních počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,