Bezpečnost | Únik dat

Yahoo potvrdilo obří únik dat. Útočníci mají data půl miliardy uživatelů

O tom, že se po webu potulují ukradené uživatelské údaje ze služeb Yahoo, jsme psali už na začátku srpna. Tehdy však zástupci společnosti situaci odmítli komentovat a autenticita údajů tak nebyla stoprocentně ověřena. Včera však Yahoo vyrukovalo s oficiální zprávou, která vše uvádí na pravou míru a odhaluje, že útočníci získali údaje dokonce o půl miliardě účtů.

Mezi údaji, které útočníci mají, figurují e-mailové adresy, jména, telefonní čísla, data narození, šifrovaná hesla (většina z nich pomocí bcryptu) a také bezpečnostní otázky a jejich odpovědi. Ty jsou šifrovány jen u části účtů. Útočníci se nedostali k platebním údajům nebo nezašifrovaným heslům.

Yahoo doporučuje všem uživatelům změnu hesla a zároveň byly zneplatněny všechny bezpečnostní otázky a jejich odpovědi, které byly v databázi nešifrovány. Uživatelé by si také u svého účtu měli aktivovat dvoufázové přihlašování v podobě aplikace Yahoo Account Key.

Yahoo píše, že za napadením může stát útočník podporovaný státem a dodává, že stejný původ může mít víc úniků dat z posledních měsíců a let. A těch jsme viděli opravdu velkou spoustu:

Diskuze (14) Další článek: Už můžete stahovat Allo, další komunikátor od Googlu

Témata článku: , , , , , , , , ,