Windows XP oficiálně zemřel. Co teď?

Dnes se oficiálně uzavírá další kapitola v příběhu Microsoftu. 8. dubna končí technická podpora Windows XP, což v praxi znamená, že se se systémem už nadále nepočítá. Je konec.

Tak je to tady. Dnes je 8. duben 2014 a Microsoft ukončil technickou podporu Windows XP. Leckdo by možná namítnul, že kvůli tomu děláme zbytečný humbuk – stejný osud přece po čase potká každý produkt, nicméně stará dobrá XPčka mají poněkud výsadnější pozici. Díky svému dlouholetému a stále silnému postavení na trhu se staly fenoménem IT a svědkem dramatické proměny technologického světa. Během těch třinácti let většina z nás přešla od pomalého a vytáčeného internetu k instantním širokopásmovým přípojkám a od prehistorických verzí CPU k současným úsporným a zároveň mnohojaderným čipsetům. A už si nevystačíme s 256 MB RAM.

Vyzkoušejte flashový emulátor základního prostředí Windows XP

Zatímco v roce 2001 jsem se k internetu připojoval skrze IE 5.5 závratnou rychlostí až 7 kB/s, na stole mi stál těžký a rozměrný 15" CRT monitor a v kapse mi vyzváněla Nokia 8110, o třináct let později surfuji bezmála 2 000× vyšší rychlostí, na stole mám tenký (a opět rozměrný) monitor, vedle něj malý výkonný laptop, tablet, v kapse téměř všehoschopný dotykový telefon a široko daleko žádnou disketovou a optickou mechaniku. V roce 2001 bych to nejspíše považoval za vzdálené sci-fi.

Microsoft oznámil dokončení prací na Windows XP a vydání finální verze RTM na sklonku parného léta 24. srpna 2001. Česku z pozice předsedy vlády šéfoval Miloš Zeman, americká dvojčata WTC stále patřila ke zdánlivě neohroženým dominantám New Yorku, Internet Explorer 5.x ovládal 90 % trhu, jednu jedinou empétrojku (128 kbps) jsme na běžném domácím internetovém připojení stahovali z Napsteru a jeho následovníků několik dlouhých minut a nejrychlejší počítač světa dosáhl v červnu 2001 úctyhodného výkonu 7,2 TFLOPS, což je asi desetkrát méně než současný a relativně malý ostravský kontejnerový cluster Anselm.

Windows XP
To je on... Ale teď už prosím zatáhněte oponu a zapomeňte.
Po třinácti letech je třeba konečně otočit list.

Za těch necelých třináct let samozřejmě rostl i Windows XP, jeho srpnové sestavení RTM by tedy dnes bylo na hraně použitelnosti. Systém by byl neskutečně děravý, měl by problémy s mnoha perifériemi, chyběla by mu plnohodnotná podpora Wi-Fi, Bluetooth a další věci, které si dnes už mnozí vůbec neuvědomují. Všechny tyto střípky, které protáhly životnost systému na celou následující dekádu, přinesly servisní balíčky SP.

Jenže čas běží rychleji, než si myslíte, Microsoft totiž poslední SP3 vydal před dlouhými šesti lety v dubnu roku 2008! To znamená rok a půl před vydáním Windows 7. Ačkoliv se tedy Windows XP vyvíjel, objektivně je to dnes sic možná relativně vyladěný, ale ve všech ohledech velmi zastaralý systém.

Takto se na Živě.cz psalo o příchodu Windows XP

Příchodu Windows XP se na Živě.cz intenzivně věnovali především Tomáš Holčík (ano, ten, který tu pořad sedí a stále není naklonovaný – tedy alespoň si to myslíme) a Jiří Hlavenka. Nášup bleskovek a článků začíná už na jaře roku 2001 s příchodem betaverze.

Nejstarší články o Windows XP najdete zde (chronologicky řazeno od nejnovějších).

Co teď? Jsme na křižovatce

Nyní přichází na řadu kruciální otázka, co dál. Je to poměrně snadné, nabízí se totiž pouze čtyři scénáře. Windows XP můžete přes veškerou mediální bouři používat i nadále, přestože následující rok může být potenciálně kritický. Druhou možností je nákup licence novějšího Windows a upgrade systému. Pak tu máme rovnou nákup nového počítače, pakliže by váš stroj neutáhnul Windows 7 a Windows 8, no a konečně poslední možností je útěk ze světa Microsoftu někam jinam – ať už do náruče Tima Cooka a jablečného OS X, nebo do komunitního svobodomyslného veselí jménem Linux, kam protentokrát zařadíme i Chrome OS a Android.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,