Windows | Operační systémy | Statistiky

Windows 10 se stávají jedničkou na českém internetu

Windows 10 jsou už touto dobou nejspíše nepoužívanějším desktopovým operačním systémem v Česku. Vyplývá to alespoň z dat služby Rankings.cz, jejíž měřící kód (Gemius) je na většině velkých českých webů včetně Živě.cz.

Když se podíváte na týdenní statistiky, zjistíte, že v období 27.2.-5.3. měly Windows 7 28,39 % tržního podílu, zatímco Windows 10 jen o zlomek méně 28,34 %. Rozdíl tedy činí pouhých pět setin procenta. Při srovnání s předchozími týdny je pak patrné, že zatímco Sedmičky lehce klesají, Desítky rostou. Touto dobou by už tedy měly Desítky kralovat.

491551803 976372793
Čtvrtletní a týdenní pohled na nejsilnější trojku Windows 7, Windows 10 a Android podle Rankings.cz. Jak vidno, Desítky už o Vánocích Sedmičky předběhly, ale bylo to jen dočasné, protože během svátků poklesla aktivita pracovních PC, kde stále vládne Windows 7.

Třetím nejpoužívanějším OS je za Windows 7 a Windows 10 Android (21,45 %) a velkým odstupem pak Windows 8.1 (5,84 %), iOS (5,06 %) a Windows XP (4,77 %).

Rankings.cz měří tržní podíly podle počtu zobrazených stránek se speciálním kódem, který zjistí, co má surfař za operační systém. Během jediného týdne se přitom jedná o 1,8 miliardy zobrazení, mělo by se tedy jednat o docela reprezentativní data.

Na stranu druhou, jelikož Rankings tržní podíly neměří podle unikátních surfařů, ale jejich aktivity, čísla by mohla zkreslovat to, že surfaři na novějších operačních systémech jsou zpravidla aktivnější než ti, kteří mají doma třeba zrovna mašinu s Windows XP. Díky tomu pak jejich OS získá v žebříčku ještě o něco lepší postavení.

Diskuze (31) Další článek: Tento GIF je podle FBI smrtící zbraň. Pozor, komu takový posíláte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,