Windows 10

Windows 10 se naučí zobrazovat virtuální touchpad. Usnadní ovládání tabletů s externím displejem

Většina tabletů s Windows 10 nabízí grafický výstup pomocí mini či micro HDMI, takže je lze doplnit o externí monitor. Problémem je však potom ovládání takové sestavy v případě, že uživatel nechce či nemůže připojit alespoň myš. To řeší novinka ve Windows 10 – virtuální touchpad.

Po připojení tabletu je jedna část pracovní plochy dotyková, ale rozšířená část plochy na připojený (nedotykový) monitor nebo třeba projektor ne. Při absenci myši či touchpadu ji tedy nemůžete ovládat kurzorem. Microsoft se proto rozhodl, že přinese rozumné řešení – na tabletu se zobrazí virtuální touchpad, kterým se bude dát Windows ovládat stejně jako na běžném notebookovém touchpadu.

virtual-touchpad.png
Zobrazení virtuálního touchpadu na tabletu s Windows 10

Do tohoto režimu se bude Windows 10 přepínat v Centru akcí stejně jako je tomu nyní u Režimu tabletu. Na hlavním panelu se následně objeví ikona touchpadu, po jejímž stisknutí se objeví virtuální dotyková plocha.

Touchpad se bude hodit nejen při běžném připojení k externímu monitoru, ale také při využití s televizí. Tam je nyní jedinou rozumnou možností zrcadlení obrazu, kde je možné běžné ovládání dotykového rozhraní. Nová funkce je aktuálně dostupná v testovací verzi Windows a v některé z příštích aktualizací dorazí i k běžným uživatelům.

Diskuze (6) Další článek: V nitru Turris Omnia: Unikátní Wi-Fi router, na kterém může běžet několik Linuxů vedle sebe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,