Wikipedia vybrala 20 milionů na příspěvcích, bannery zase zmizí

Každý rok se provozovatelé Wikipedie snaží získat na příspěvcích od dobrovolných dárců sumu potřebnou na krytí provozních nákladů největší světové encyklopedie. Podařilo se to i letos a vytyčený cíl 20 milionu dolarů byl naplněn.

Wikipedia si zachovává neutrální statut informační služby, která není ovlivněná reklamou. Běžné bannery na Wikipedii opravdu nenajdete, ale na podzim se na ní objevují velké bannerové výzvy na dobrovolné přispění. Ty teď zase zmizí, protože potřebnou sumu za rok 2011 se podařilo získat.

Wikipedia.jpg
Ještě jeden banner na Wikipedii svítí, je to ale už jen poděkování od „šéfové“, které se zanedlouho přestane zobrazovat a encyklopedie bude patřit zase jen informacím.
 

Za provozem Wikipedie stojí organizace Wikimedia Foundation. Podle údajů zveřejněných na blogu je na jejich serverech přes 20 milionů článků v 282 jazycích a každý měsíc je navštíví v průměru 470 milionů unikátních návštěvníků. Nároky na infrastrukturu se rok od roku zvyšují a také proto se rozpočet každý rok navyšuje. Získané prostředky budou využity mimo jiné na instalaci nových serverů, vývoj nových funkcí a rozšiřování mobilních služeb a jste-li ještě více zvědaví, koukněte se na otázky a odpovědi k aktuálním plánům Wikipedie.

Diskuze (43) Další článek: Americké firmy se bouří. Hrozí globálním výpadkem internetu

Témata článku: , , , , ,