Webový Skype se už obejde bez pluginu. Má to ale háček

Skype vypustil do světa první webovou verzi, která se objede bez jakéhokoliv doplňku. Webový Skype v prohlížeči je sice k dispozici už docela dlouho, k běhu ale vždy potřeboval instalaci speciálního softwaru, který se postaral o samotný přenos videa a zvuku.

970848537
Webový Skype v prohlížeči Edge už nepotřebuje instalaci jakéhokoliv speciálního softwaru jako doposud. Ovšem pouze v Microsoft Edge.

Nová verze k tomu používá nativní technologii prohlížeče jménem RTC (Real-Time Communication) – konkrétně pak její implementaci ORTC. Jenže to má háček, ORTC dnes totiž podporuje pouze nejnovější verze prohlížeče Edge, zatímco takový Chrome používá starší implementaci RTC jménem WebRTC. No a takové Safari se zaváděním RTC teprve začíná.

Použití webového Skypu bez doplňku je tedy krajně omezené. A to nejen co se výběru prohlížeče týče, ale i v kombinaci s tím, s kým si budete volat. Edge totiž pro ORTC používá kodek H.264 SVC, kterému rozumí opět pouze nejnovější verze desktopového Skypu, čili ani z webového Skypu nelze volat úplně každému. Zatím se tedy jedná spíše o technologickou ukázku, která vyžaduje absolutní kompatibilitu na obou stranách.

Webový Skype zároveň nastiňuje přetrvávající problém obecnější nekompatibility na webu, který se jen tak nevyřeší. Nejen že tu máme více implementací RTC (ORTC a WebRTC) a ani jeden prohlížeč, který by plně podporoval obě verze, ale RTC zároveň nedefinuje, jaké kodeky má prohlížeč vlastně podporovat. Připomíná to tedy situaci v nativním HTML5 videu, které také nedefinuje potřebné kodeky, čili se používá jak H.264 (MP4), tak VP8 (MKV) a OGV. V případě RTC je ale situace ještě komplikovanější, protože Edge používá zmíněný pokročilejší H.264 SVC s podporou proměnlivého datového toku, zatímco ostatní často disponují pouze kodeky pro základní H.264.

Suma sumárum, určitě nečekejte, že se v dohledné době roztrhne pytel s RTC videochaty, které se obejdou bez Flash Playeru a dalších doplňků. Sice jich už pár máme, jejich použití se ale často omezuje především na Chrome.

Diskuze (17) Další článek: Android N bude podporovat virtuální realitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,